Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
  • agave-fields-campaign-compressed-1.jpg
  • agave-fields-campaign-compressed-2.jpg
  • agave-fields-campaign-compressed-3.jpg
  • agave-fields-campaign-compressed-4.jpg

Tequila

Tequila är en destillerad spritdryck från Mexiko som görs på blå agave, en art inom agavesläktet och familjen agaveväxter.

Historia

Tequilans historia är intimt sammanbunden med Mexico. Runt 300 år e Kr tror man att olika indiankulturer började göra alkoholhaltiga drycker av sav från agaveplantans stam. Den söta stärkelserika saven började spontant jäsa i det varma klimatet och man fick en alkoholsvag dryck som idag kallas för Pulque.

Idén och tekniken, att destillera pulque, kom med de spanska conquistadorerna i början av 1500-talet. De första agaveodlingarna och den lite mer storskaliga spritproduktionen grundades runt år 1600 av Don Pedro Sánchez de Tagle. Denna enklare föregångare till Tequila fick namnet Vino de Mezcal, som ungefär betyder ”Alkohol från kokt Agave” på spanska och Náhuatl på Aztekernas språk.

Namnet Tequila började användas först i slutet på 1800-talet då spriten började exporteras. För att få kallas för Tequila måste agavespriten produceras i eller kring delstaten Jalisco i västra Mexiko där staden Tequila ligger.

Framställning

Av alla spritdrycker är Tequila den vars råvara tar längst tid på sig att nå rätt mognad. Mellan sju och tio år kan de ta innan agaven är redo för skörd. Det är agavens stam man använder sig av. Efter att de långa taggiga bladen skalats av liknar agaven en stor ananas varför det kommit att kallas för piña. Agaven skördas alltid manuellt för hand med hjälp av ett långt spett med en sylvass metallklinga längst ut. Detta verktyg kallas för coa och de män som arbetar på fälten kallas för jimadores efter det spanska ordet jima som betyder skörd.

Hitta din favorittequila!