Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Snapsen till midsommar kommer från Åhus!

Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och som svar på denna trend lanseras Åhus Akvavit åter i Systembolagets beställningssortiment. Från det 100 år gamla destilleriet i Åhus kommer ett helt nytt sorts brännvin kryddat med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans. Perfekt som det är, men även i härliga midsommardrinkar.

I Åhus har det destillerats kryddor och sprit i över 100 år och under lång tid gjordes all svensk akvavit på denna plats. Nu lanseras Åhus Akvavit, ett brännvin som tolkar de 100-åriga traditioner som vuxit fram sedan destilleriet byggdes 1906. Smaken är frisk och len med toner av kummin, fänkål och rosmarin. Akvaviten passar perfekt att dricka som den är, att njuta av tillsammans med mat - eller varför inte i en drink?

Lovage Smash
  • 60 ml Åhus Akvavit
  • 30 ml färsk citronjuice
  • 25 ml Simple Syrup (50/50 strösocker och vatten, värm upp till sockret är upplöst och svalna ner i kyl innan användning)
  • Knapp handfull färsk libbsticka

Gör så här: Stöt libbstickan med syrup och citrus i botten på en shaker, tillsätt Akvaviten och iskuber. Skaka ordentligt och dubbelsila (genom strainer samt en té-sil) drinken över fräsch kub is i ett tumbler / old fashioned glas och garnera med en eller ett par kvistar libbsticka.

Åhus Fläder Tonic

  • 50 ml Åhus Akvavit
  • Toppa med Fläder Tonic

Gör så här: Bygg allt över kub is i ett highball glas eller vinglas. Garnera med fläderblom och/eller en zest av grapefrukt.

Eskil Collins

  • 45 ml Åhus Akvavit
  • 20 ml Italicus Bergamot likör
  • 20 ml färsk citronjuice
  • Toppa med Bitter Lemon

Gör så här: Bygg allt över kub is i ett highball glas eller dylikt. Garnera med en frodig kvist mynta.


Akvavit - en växande trend

Ett nytt intresse har väckts för akvavit bland bartenders både i Sverige och internationellt. Dryckens unika profil öppnar upp för nya cocktails och spännande smakupplevelser. Akvavit betyder ”livets vatten” och är enligt svensk tradition ett brännvin som är kryddat med minst en av kryddorna kummin eller dill. Vad som sedan skiljer dem åt är ytterligare kryddning samt val av lagringsfat.

Åhus Akvavit

Systembolaget artikelnummer: 88301 (70 cl)/ 82907 (5 fl à 50 ml)

Alkoholhalt: 38,0%

Pris: 289 kr för 70 cl/ 145 kr för 5 fl à 50 ml

Smaken är len och bjuder på viss sötma med tydliga inslag av kummin, fänkål, rosmarin, citron samt pomerans. Doften är elegant med välbalanserad kryddighet. Avslutet är något fruktigt och rundas av med varma kryddor.