Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Spännande och nytänkande experiment från Jacob’s Creek

Whisky lagras vanligtvis i ekfat från vinindustrin men nu har Jacob’s Creek gjort det omvända och lagrar en serie viner på gamla whisk(e)y fat. De lanseras under namnet Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz. Enbart skotska whiskyfat användes i slutet av lagringen, därav Double Barrel Shiraz.

Som namnet antyder så gjordes en studie som visade att Shiraz från Barossa passade perfekt ihop med fat som tidigare använts för att lagra Scotch whisky, medan Cabernet Sauvignon från Coonawarra var bäst lämpad för fat från den irländska whiskyindustrin.

Jacob's Creek varumärkesägare Pernod Ricard har ett omfattande lager olika ekfat genom sin produktion av sprit, whisky som både Chivas Regal och Jameson bland många.

Enligt chefsvinmakaren Bernard Hickin gjordes experiment med olika whisk(e)y fat som visade att de tillförde mycket till vinerna men att olika fat var nödvändiga för de två röda druvorna från de olika regionerna. "- Varje fat uppför sig annorlunda, så det tog tid att förstå den verkliga effekten på vinerna, och uppnå ett resultat som var perfekt balanserat", berättar han.

"- Vi började med högkvalitativa druvor från speciellt utvalda vingårdar i Barossa och Coonawarra , och gjorde ett premium rött vin. Vi lät sedan varje vinplott mogna separat traditionellt på franska och amerikanska ekfat, innan vi blandade allt som till 100% fick mogna i gamla whisk(e)y fat. Vi upptäckte att den sista lagringen på whiskyfaten adderade ytterligare komplexitet och en mjukare stil på grund av de grundläggande skillnaderna mellan fat gjorda för att lagra whisky och fat för att lagra vin.

Hickin upptäckte också att shirazdruvans intensitet, rika smak och självsäkra attityd lämpade sig otroligt bra för de skotska whiskyfaten medan cabernet sauvignons elegans var perfekt för den irländska whiskeyns mjuka stil och dess whiskeyfat.

Whisk(e)yfat bränns med hög värme på insidan vilket frigör träets naturliga sockerarter och stavarna möjliggör ett större utbyte av syremolekyler. Dock betonar man på Jacob’s Creek vikten av att
whisk(e)yfaten är vällagrade för att kunna påverka och tillföra de små subtila detaljerna till vinet. De två nya vinerna kommer att finnas i alla större butiker i hela Australien från den 1 juli.

"- Det är fantastiskt spännande att följa hur Jacob’s Creek ligger i framkanten av innovation och nytänkande säger Karolina Lindholm, Brand Manager på Pernod Ricard Sweden. Vi ser fram emot att få presentera vinerna för Systembolaget i Sverige.”

Double Barrel Cabernet Sauvignon 2012

Smak: Den komplexa gommen visar sig med stil. Traditionellt påstridig Coonawarra tanniner är uppenbara först, innan du ger vika för en mitten av gommen fylld med mogen cassis, oliv tapenade och komplexa toner. Den unika Double Barrel har integrerat den myriad av smaker och ger extra rikedom till gommen.

Double Barrel Shiraz 2012

Smak: Double Barrel Shiraz har en full och generös smak med en charmig mix av söta röda frukter och mörk choklad som vittnar om sitt ursprung som Barossa Shiraz. Subtila rostade vaniljtoner kommer från lagringen i traditionella franska och amerikanska ekfat. Den försiktig användning av gamla skotska whiskyfat gerkomplexa nyanser av mandel och mjuka täta tanniner i en unik balans.