Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Nu blir det mjausik för Sveriges 1159 500 katter: Här är topplistan med sommarhitsen för katten

Vill du att din katt ska slippa springa och gömma sig när det nalkas fest i sommar? Undvik kat(t)astrofen genom att spela ”Boten Anna” för din misse. Utifrån forskning har vinproducenten Gato Negro tillsammans med DJ:n Simon Matsuyama analyserat vilka sommarlåtar du ska spela för att katten ska gå i spinn – och vilka du ska undvika. Här är resultatet.

Vill du att din katt ska slippa springa och gömma sig när det nalkas fest i sommar? Undvik kat(t)astrofen genom att spela ”Boten Anna” för din misse. Gato Negro har tillsammans med DJ:n Simon Matsuyama analyserat vilka sommarlåtar du ska spela för att katten ska gå i spinn – och vilka du ska undvika. Här är resultatet.

Katten är Sveriges vanligaste husdjur och en av de vanligaste huvudfigurerna på bilder och i filmer som delas i sociala medier. Men när det är dags för fest, smiter missen och gömmer sig bakom sängen. Det vill Gato Negro sätta stopp för, och har därför tagit fram en topplista på den musik som passar katten bäst.

– Forskare har undersökt vilken typ av musik våra fyrbenta vänner gillar och konstaterat att deras snabba hjärtrytm även påverkar musiksmaken. På samma sätt som vi människor älskar låtar som ligger nära vår dans-puls, gillar katter låtar som spelar i takt med deras hjärtan, säger Adrienne Friström, produktchef för Gato Negro på Pernod Ricard. Gato Negros, den svarta kattens, röda vin är en klassiker i de svenska hemmen och en av storsäljarna bland röda viner på Systembolaget. Nyligen lanserades även Gato Negro rosé i Sverige

I topp på listan med sommarmusik för katter ligger ”Boten Anna” med Basshunter som var sommarens största hit 2006, tätt följd av ”Dragostea Din Tei” med Haiducii från 2004. På tredje plats ligger ”Everytime we touch” med Cascada, också från 2006.

– Under sommaren umgås vi svenskar som allra mest, men en vän som riskerar att hamna utanför är katten. Därför kändes det naturligt för oss att undersöka om vi med musik kan få katten att känna sig mer välkommen vid sommarens sociala sammankomster, fortsätter Adrienne Friström, produktchef för Gato Negro på Pernod Ricard.

Precis som med människor varierar hjärtfrekvensen bland olika typer av katter. För att ge kattälskare möjlighet att hitta den perfekta låten för sin katt, har Gato Negro tagit fram det digitala verktyget Kattalgorytmen. Genom att knappa in detaljer om din katt, såsom ålder och hur aktiv katten är, tar verktyget fram den låt som med högst sannolikhet passar just din katt bäst.

Topplistan: Sommarhitsen för din katt
Hela topplistan finns på kattalgorytmen.se/press.

Topp fem
1.  Boten Anna, Basshunter (2006)
2.  Dragostea Din Tei, Haiducii (2004)
3.  Everytime We Touch, Cascada (2006)
4.  Crazy Frog, Axel F (2005)
5.  Hej Monica, Nic & the Family (2004)

Botten fem – låtarna du ska undvika
1.  Ingen vill veta var du köpt din tröja, Raymond & Maria (2004)
2.  Ingen sommar utan reggae, Markoolio (2007)
3.  Miss Decibel, Medina (2013)
4.  Who’s da man (Zlatan song), Elias feat. Frans (2006)
5.  My Number One, Helena Paparizou (2005)

Fakta: Så togs topplistan fram
För att få en positiv emotionell reaktion hos katter bör musiken ha ett tempo nära lyssnarens hjärtfrekvens, enligt den amerikanske forskaren Charles Snowdons studier[1]. En vuxen katts hjärta slår i genomsnitt 140 slag per minut[2], vilket alltså är det BPM (beats per minute) som musiken bör hålla för att skapa en positiv reaktion hos katten.

För att få fram topplistan över den bästa sommarmusiken för katter, har DJ:n Simon Matsuyama på uppdrag av Gato Negro kartlagt de tre populäraste sommarlåtarna från åren 2003 fram till 2013 och sedan rangordnat dem utifrån hur tempot sammanfaller med katters hjärtslag.

För mer information samt hela topplistan, besök kattalgorytmen.se/press.

Om DJ Simon Matsuyama
Simon Matsuyama var resident DJ på Berns i Stockholm 1999-2004. Från 2004 har varit med och hjälpt till att starta nya klubbar och restauranger. Först ut var hotellet där han också var resident DJ. År 2006 var han med och startade Solidaritet på Stureplan. Sedan 2007 har Simon rest jorden runt och spelat på arenor och klubbar för att spela både svensk dansmusik och internationella hits.

Källor
1)  University of Minnesota: http://ias.umn.edu/2012/11/16/snowdon/Live Science: http://www.livescience.com/33780-animal-music-pets.html
2)  Veterinären.nu, http://www.veterinaren.nu/fragelada/besvarad/katt/katters-hjartfrekvens

För mer information kontakta gärna:
Adrienne Friström, produktchef Gato Negro, Pernod Ricard Sweden
070-919 53 82, Adrienne.Fristrom@pernod-ricard.com

Sara Ullmark, Geelmuyden Kiese,
0707 58 50 40, sara.ullmark@gknordic.com