Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Absolut drinks collection a/w 2012ABSOLUT lanserar lookbook med bartrender och drinkar

ABSOLUT har samlat Sveriges just nu mest intressanta bartendrar för en framtidsspaning som presenteras i en lookbook med 14 drinkar och fyra trender - ABSOLUT DRINKS COLLECTION A/W 2012.

Baren är idag en central del av en restaurangupplevelse och intresset för hantverksmässigt gjorda drinkar av hög kvalitet växer hela tiden. Precis som mode har sina säsonger präglas också drinkvärlden av trender och tendenser. ABSOLUT har samlat Sveriges just nu mest intressanta bartendrar för en framtidsspaning som presenteras i en lookbook med 14 drinkar och fyra trender - ABSOLUT DRINKS COLLECTION A/W 2012.

“För att vara en restaurang att räkna med idag krävs det att restaurangbesöket är en helhetsupplevelse där allt från mat till dryck och atmosfär stämmer överens. Det innebär att baren fått en central roll samt att bartenderhantverket och drinkar av hög kvalitet intresserar gästerna i allt högre utsträckning. Gäster förväntar sig att drinkmenyn håller samma höga nivå som matsedeln och för helhetsupplevelsen är det viktigt med ett genomtänkt koncept med samstämmighet mellan bar och kök” säger Anne Palmqvist, Sverigechef på ABSOLUT.

För att fånga kommande drinktrender samlade ABSOLUT Sveriges ledande innovativa bartendrar* till samtal runt influenser, erfarenheter och framtidsspaning. Det blev underlaget till en lookbook byggd på modets sätt att presentera kollektioner där tydliga trender inför kommande säsong utkristalliserats och presenteras. Att trender inom drinkvärlden precis som inom mode följer strömningar i kulturen och samhället i stort blir tydligt i de fyra trenderna som presenteras i ABSOLUT DRINKS A/W 2012.

De fyra trenderna som presenteras för kommande höst har dessutom gestaltats i en samling recept av bartendrarna Jimmy Dymott från Little Quarter, utsedd till årets bartender 2010 av Bartenders’ Choice Award, och Josephine Sondlo från Svartengrens. I modevärlden skiljer man mellan hantverksmässig och exklusiv ”haute couture” och mer vardagliga ”prêt-a-porter”-kläder. ABSOLUT DRINKS COLLECTION A/W 2012 är uppdelad på samma sätt där varje trend representeras av både en ”haute couture”-drink och drinkar av ”prêt-a-porter”-karaktär som inte kräver avancerade förkunskaper utan kan tillagas av hemmabartendern.

De fyra trenderna återges i sin korthet nedan. De finns att läsa i sin helhet i ABSOLUT DRINKS COLLECTION A/W 2012.

Minimalism & Maximalism
Råvarorna men även isens roll i hantverket är central och när det kommer till garnityr kan man i dag se två parallella trender. Den ena präglas av ett minimalistiskt ideal med rötterna i Skandinavien och Asien och den andra en mer överdådig stil som råder i Östeuropa, Sydamerika och på några framträdande barer i London. Oavsett vilken av strömningarna man stöter på så karakteriseras en bra bar av att garnityr tillför drinken något i form av smak och textur, här spelar till exempel isen en avgörande roll.

“Bartenderyrket präglas av hantverksskicklighet och precision in i minsta detalj. Jag tillverkar allt från grunden och isen har en enormt stor betydelse. Istället för att använda färdiga iskuber arbetar jag med stora isblock och hugger ut anpassade bitar efter behov. Det handlar absolut inte bara om estetik utan gör smaken rundare. Garnityr ska inte vara enbart dekoration” säger Jimmy Dymott, bartender på Little Quarter.

Från tallrik till glas
På senare år har bartendrar hämtat mer och mer inspiration och kunskap från köket, både när det gäller metoder och råvaror. Inspirationen till nya drinkar kommer ofta från internationella mattrender med ett stort fokus på bra råvaror efter säsong.

“Det här är en långvarig och djupgående trend som innebär att råvarornas betydelse ökar. Jag arbetar gärna med råvaror efter säsong och letar gärna upp bär eller örter själv. För att hitta nya innovativa smakkombinationer har jag har blickat in i köket för att till exempel låta entrecotefett tillföra rondör i ABSOLUT LECHERY , samt ostronvatten bidra med sälta till ABSOLUT CHESAPEAKE BAY, säger Josephine Sondlo, bartender på Svartengrens.

Dekonstruktion
För att komma framåt krävs det ibland att man blickar bakåt och i baren är klassiska drinkar högaktuella. Bakåtblickandet och yrkeskunnandet tar sig uttryck i de senaste årens prohibition-tema som innebär att man bryter ner klassiska drinkrecept för att skapa nya innovativa drinkar. Vi kommer att få se mer av att proffsiga bartendrar plockar isär drinkens delar och sätta ihop dem på nya kreativa sätt.

Storytelling
Att besöka en bar kommer att bli mer och mer som att kliva in i en egen värld där allt från atmosfär till mat, dryck, glas och personal hänger samman och bidrar till helhetsupplevelsen. Att baren har en historia som berättas vidare kommer att bli allt viktigare och det ställs allt högre krav på bartendrar att de ska kunna förmedla barens historia.

För ytterligare information eller kontakt med Jimmy Dymott och Josephine Sondlo, vänligen kontakta:
Anne Palmqvist, Sverigechef för ABSOLUT
E-post: anne.palmqvist@pernod-ricard.com mobil: 073 275 35 27       
Johanna Gradin, Jung
E-post: johanna.gradin@jungrelations.com mobil: 070 668 57 12

 

*Medverkande bartendrar: Micke Karlsson, Little Quarter, Jimmy Dymott, Little Quarter, Mattias Skoog, Nobis, Josephine Sondlo, Svartengrens, Madeleine Rapp, Svartengrens, Mattias Näslund, Purfict, Micke Bergström, Purfict