Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en

Gato Negro utforskar hur musik påverkar vinets smak

Internationella initiativ pekar dels på att vinets smak förändras med musikens karaktär, dels på att vissa viner smakar bättre eller sämre till viss musik. Nu tar Gato Negro hjälp av konsumenter för att utvärdera om och hur deras Cabernet Sauvignon påverkas till tonerna av olika låtar.

Att mat och vin går att kombinera är känt sedan länge, men går det att hitta harmoni mellan vin och musik? Det är något som Gato Negro vill ta reda på med hjälp av konsumenterna på en annorlunda vinprovning på matmässan Mitt kök den 10-13 november.

- Det har gjorts ett fåtal tester internationellt där man säger sig ha etablerat ett tydligt samband mellan musik och hur man upplever vinets smak. Efter 20 år på marknaden är Gato Negro en klassiker som många någon gång har provat. Nu är vi nyfikna på om den smakupplevelsen förändras om man till exempel lyssnar på en kraftfull soul eller en lättsam poplåt, säger Louise Key-Hedberg, Brand Manager för Viña San Pedro i Sverige, som är en av Pernod Ricard Swedens internationella vinpartners.

Tillskrivs vinet musikens karaktär och får vissa låtar vinet att smaka sämre? Psykologiprofessor Adrian C. North på Heriot Watt University i Edinburgh är en av de personer som har undersökt relationen mellan musik och vin. Slutsatsen i hans studie ”The Effect of Background Music on the Taste of Wine” är att vinets smak tillskrivs bakgrundsmusikens egenskaper. Graderingen av ett rött vin som kraftfullt och tungt var till exempel 60 % högre när personer som deltog i studien lyssnade på kraftfull och tung musik när de drack vinet, än om de provade utan musik.

Amerikanska vinmakaren och konsulten Clark Smith har en annan teori. Han menar, efter att under flera månader låtit olika testpaneler prova över 150 olika viner till 250 olika låtar, att viss musik gör att vissa viner smakar bättre eller sämre. Det finns ”rätt” och ”fel” musik- och vinpar. En slutsats är till exempel att en Cabernet Sauvignon smakar betydligt bättre ihop med the Doors ”People are strange” eller Carl Orffs verk ”Carmina Burana” än med The Beach Boys och Mozart.

Ett svenskt initiativ är ”Köksradion” i P2 som har bjudit lyssnare på tips på hur smaker, dofter och toner samverkar eller motverkar varandra, liksom vilket vin och vilken musik som passar till vilken mat.

Hur går provningen till?
Musikprovningen äger rum i Pernod Ricard Swedens monter placerad på B13:31. Med hjälp av uppställda iPads och hörlurar trycker besökaren sig enkelt igenom ett antal frågor under provningen. Den sker till fyra i förväg utvalda låtar inom olika musikgenre på topp 40 listan: ”Someone like you”(Adele), “Danza Kuduro” (Don Omar), “Had Enough” (Danko Jones) och “It will rain” (Bruno Mars). Pernod Ricard Sweden kommer även att ta emot tips från besökarna på vilken musikgenre, artist och låt som de anser passar just denna Cabernet Sauvignon bäst.

För mer information, vänligen kontakta
Louise Key-Hedberg, Brand Manager för Viña San Pedro i Sverige, Pernod Ricard Sweden
Mobil: 0709-43 22 22, mejl: louise.key-hedberg@pernod-ricard.com

Heléne Reuterwall Thideman, PR Manager
Mobil: 0733-16 82 90, mejl: helene.thideman@pernod-ricard.com

 Om Gato Negro

Gato Negro är ett av Chiles mest populära viner, världen över. Efter 20 år på den svenska marknaden har Gato Negro blivit en riktig klassiker. Det röda vinet är gjort till 100 % av druvan cabernet sauvignon från de centrala delarna i Chile. Druvorna skördas i april och krossas, varpå musten får jäsa på rostfria tankar. För att bevara all druvarom har vinet inte lagrats på ek. Det ger ett vin som är fruktigt och generöst med mycket smak som är lätt att matcha till mat. Det vita vinet är gjort på druvan sauvignon blanc och kommer också från de centrala delarna. Druvorna skördas här i mars, krossas, varpå musten får ligga med skalen i tolv timmar för att laka ur ännu mer smakämnen. Efter pressning jäses musten vid 16 graders temperatur i cirka två veckor. Innan buteljering lagras vinet en tid vid låg temperatur på rostfria tankar. Gato Negro tillverkas av anrika vinproducenten Viña San Pedro som grundades 1865 och idag äger Chiles största sammanhängande vingård.