Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo

Vintradition sedan etruskernas tid

Rocca di Montemassi ligger i hjärtat av Toskana i distriket Maremma, nära kusten. Det är en egendom med en vintradition som sträcker sig ända tillbaka till etruskernas tid och på denna plats har traditionen varit obruten sedan dess. Familjen Zonin, ägare av en rad vinegendomar i Italien, driver Rocca di Montemassi sedan 1999.

Etruskerna var alltså först ut med att plantera vinstockar i Maremma. Redan 500 år fK drev de stora vingårdar i regionen och vinet från Maremma var en viktig handelsvara. Romarna kom sedan att kalla platsen ”vinguden Bacchus förlovade land” och såg vinet som traktens eget blod. Regionen har en fascinerande historia och en värdefull tradition att förvalta.

Maremma som distrikt har stuckit ut under senare tider och tagit täten inom en del områden. Läget är gynnsamt och förutsättningarna för produktion av kvalitetsvin är goda. Närheten till havet har stor betydelse, svalkande havsvindar gör sitt, liksom en jordmån full av mineraler. Betydande investeringar har också gjorts, många vinfirmor har sneglat mot Maremma och helt nya satsningar har sett dagens ljus här. Inte minst ”Super Tuscans”, vinerna som föll utanför den högre klassificeringen på grund av reglerna kring exempelvis druvblandning, men som kom att bli verkliga vinstjärnor med toppkvalitet.

Rocca di Montemassi har utvecklats starkt i familjen Zonins ägo under de senaste 20 åren. Samtidigt har det lokala fått fortsätta att prägla alla satsningar. Äldre byggnader har restaurerats varsamt och nya har uppförts i samma stil, men fullt modernt utrustade. Dessutom står ekologisk hållbarhet i centrum för utvecklingen, exempelvis genom mångfald på egendomen. Förutom de sju olika druvsorter som odlas på knappt hälften av gårdens yta består grönskan av otaliga olivlundar, cypresser, oleander och korkek.

”Vi reste genom Maremma sent 1900-tal och blev starkt berörda. Allt fascinerade oss – platsens poesi, det speciella ljuset och landskapet mellan havet och de mineralrika bergen. Och även den speciella historiska bakgrunden, som kommer till tals i mycket även i dag.” Domenico Zonin 

Huvudbyggnaden på Rocca di Montemassi har tagits tillbaka till sin forna glans och i en restaurerad sidobyggnad finns dels ett museum som speglar traditionen av jordbruk och vinodling på platsen, dels toppmoderna faciliteter för vinprovning och besök. I andra omhändertagna byggnader bor många av de familjer som arbetar på vingården.

Om du passerar Maremma, stanna till och gör ett besök på Rocca di Montemassi. Mer information hittar du på: www.roccadimontemassi.it

ROCCA DI MONTEMASSI

Här hittar du vinet

MAT & VIN

Recept matchade till vinet

DRUVAN & VINET

Modern produktion i klassisk anda.

PRS logo.jpg

Please enjoy our brands responsibly.
Contact us: info@pernod-ricard.com

Terms & Conditions | Privacy Policy | Responsibility Statement | Cookies