Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Jameson Irish Coffee

När det gäller kaffedrinkar finns det inget mer klassiskt irländskt än att lägga till en liten droppe Jameson Irish Whiskey en kall vinterkväll. Oavsett om du letar efter något gott för ett sådant tillfälle eller en speciell St. Patrick's Day-drink, är Irish Coffee drinken för dig!

irish_coffee_web2.jpg
RECEPT
35 ml Jameson Irish Whiskey
15 ml Sockerlag på råsocker
90 ml Färskt bryggt kaffe
30 ml Lätt vispad grädde
Riven muskotnöt
 

Så här gör du...

Välj ett värmetåligt glas på fot som rymmer 16-18 cl. Häll whiskey, sockerlag och kaffe i glaset och bland försiktigt med en sked. Skikta den löst vispade grädden på toppen och avsluta med att riva lite muskotnöt över drinken.

Vem skapade Irish Coffeen?

Som så många andra drinkar har även Irish Coffee en omdebatterad historia kring hur den skapades. Den mest återgivna historien utspelar sig en kylslagen natt 1942, när ett Pan AM pontonflygplan landade utanför den irländska kusten.

Joe Sheridan som vid den tiden jobbade på flygplatsen Foynes förberedde varm mat och dryck till passagerarna, han serverade bland annat varmt kaffe blandat med whiskey som toppades med grädde. En passagerare frågade om det var brasilianskt kaffe som serverades, Joe Sheridan svarade ”Nej, det är irländskt kaffe”. 

Om denna historia är sann eller inte låter vi vara osagt, det är dock inte svårt att tänka sig att man även tidigare blandat whiskey i kaffet på Irland. Precis som vi här i Sverige har en lång tradition av att ha spetsat vårt kaffe med brännvin, men kaffekasken är en helt annan historia.