Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en
Olof provning.jpg

Porträtt - Dryck

Whiskyprovningar med stort engagemang

Olof Noreus har under året träffat hundratals engagerade konsumenter och provat whisky med dem alla. Han guidar dem professionellt genom Skottlands regioner och whiskyns alla smakupplevelser.

Olof Noreus.jpg

Träffa Olof på någon av våra mässor! Eller varför inte boka in en privat provning?

Vilka är de vanligaste frågorna på en provning?

Med nybörjare är det rätt tacksamt att reda upp lite i begreppsträsket, skillnaden mellan maltwhisky och blends, skotsk och bourbon etc. Vatten eller inte i whiskyn är nog annars en av de oftast återkommande frågorna bland folk som precis börjat intressera sig för whisky. Hos whiskyklubbar och mer rutinerade entusiaster brukar det bli mer diskussion om fattyper, kylfiltrering och på sistone, många frågor om utvecklingen mot att det kommer allt fler buteljeringar utan angiven ålder, s.k. non-age statement.

Är det många som möter helt nya smakupplevelser?

Ja det tycker jag mig se, självklart när folk testar sorter eller stilar som de inte är bekanta med sedan tidigare, något som visserligen inte är så konstigt. Den vanligaste ”ögonöppnaren” upplever jag dock är när man testar att ha några droppar vatten i sin whisky om man aldrig testat det förr eller normalt alltid dricker ovattnat. Det är ju väldigt individuellt vad man föredrar men folk som testar det för första gången brukar ofta få sig en liten ”aha-upplevelse” då de upplever vilken skillnad det kan bli, oavsett om man tycker det blir till det bättre eller sämre.

Hur många whiskysorter brukar ni prova?

5-6 sorter är standard. När jag kör kortare provningar på mässor eller liknande är det 3-4 sorter som gäller.

Finns det några förutfattade meningar om whisky?

Det klassiska som jag tror de flesta av oss som jobbar inom branschen ofta stöter på det är väl hur många har bestämt sig för att de bara gillar maltwhisky. Det är ju såklart upp till var och en men jag som uppskattar olika stilar vid olika tillfällen (även om jag såklart också har favoriter) kan ju tycka att det är synd att folk begränsar sig på det viset.

Är det någon whisky som blir en generell favorit?

Den senaste tiden har jag mest besökt whiskyklubbar där The Glenlivets Nàdurra oftast brukar bli framröstad som favorit. I övrigt brukar det vara rätt jämt vilket är roligt och visar att vi har testat många fina sorter.

Märker du av någon speciell whiskytrend just nu?

Mer långsiktiga förändringar som jag har sett under åren sedan jag började jobba med whisky är att det är ett lite mindre ”rökfokus” nu jämfört med tidigare och hur fler har fått upp ögonen för amerikansk whisky även om det fortfarande är klart maltfokus. Andra trender är ett fortsatt intresse för att kombinera whisky och mat samt hur whiskyentusiaster har ett fortsatt intresse för mer ”orörda” produkter dvs. icke kylfiltrerade och fatstyrkebuteljeringar.

Din personliga favoritwhisky?

Det korta och tråkiga svaret på den frågan är att det varierar över tid och beroende på tillfälle. Sedan beror det ju också på om vi snackar om ”specialare” eller mer permanenta buteljeringar. The Glenlivet har en specialserie som heter Single Cask Edition och de senaste buteljeringarna jag testat i den serien har varit riktigt fina. Efter att ha varit inne på bourbon en sväng så är jag tillbaka i Speysidemalten och The Glenlivet Nàdurra är fantastisk. För de som nyligen börjat intressera sig för whisky vill jag också rekommendera The Glenlivet Founder's Reserve. 

 

Text: Katarina Alwin

Foto: Hanna Reuterwall