Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
jameson_bottle_box.jpg

Lär känna en legend...

Vi vill bjuda in er att lära känna Jameson samt vår irländska whiskey lite bättre och vad som gör den unik i jämförelse med annan whisky. Vi vill puffa lite extra för att ni inte ska missa de tre filmerna nedan med vår brand ambassador Kevin O'Neill. Han tar er igenom irländsk whiskeyhistoria, Jamesons produktionsprocess samt en avslutande provning av Jameson Original, Jameson Black Barrel samt Redbreast 12 YO.

cooper_history_jameson.jpg

Det var redan år 1780 som John Jameson grundade sitt första destilleri vid namn Bow Street Distillery i Dublin. Hans ödmjuka ambition var att ta fram den bästa whiskeyn världen någonsin smakat. Irland var då ett epicentrum för världens whiskeyproduktion, men 1900-talets många hinder såsom krig och konflikter ledde till att whiskeyproduktionen i Irland höll på att gå under.

Det var inte förrän år 1966 som räddningen kom, då Jameson tillsammans med Powers och Midleton valde att gå ihop och bilda Irish Distillers – för att stå enade och starkare i framtiden. I och med sammanslagningen satte de tre familjerna Irland på världskartan för whiskeytillverkning igen. Idag är Irish Whiskey den typ av whiskey som växer snabbast i hela världen, och ledaren, det är Jameson. Producenten låter familjemottot ’Sine Metu’ som betyder ”Utan rädsla” genomsyra hela verksamheten, något som minst sagt verkar löna sig.

Trippeldestillerad tradition

Jameson tillverkar idag sin whiskey på sitt destilleri Midleton Distillery i Cork – Irlands största destilleri. Här produceras Jamesons karaktäristiska irländska whiskey genom att kombinera fylligare pot still-whiskey, som består av en blandning av mältat och omältat korn, med lättare grainwhiskey. Båda whiskeystilarna produceras på Midleton Distillery, vilket gör Jameson till en så kallad Single Distillery Blend.

Från säd till glas, har Jameson alltså full kontroll över sin produktionsprocess, där endast lokala råvaror och egendestillerad whiskey används. Whiskeyn destilleras sedan tre gånger i kopparpannor, och lagras därefter på en kombination av sherry- och bourbonfat, i allt från fyra till sju år eller längre beroende på buteljering. Trippeldestilleringen resulterar i en mjukare och lättare typ av whiskey som även den ovanaste av whiskeydrickare tycker om. Jameson är helt enkelt ”triple distilled, twice as smooth”.

Jamesons Irish Blended Whiskey är en orökt whiskey med en perfekt balans av kryddighet, nötighet och toner av vanilj och söt sherry. Som bas i en drink eller avnjutandes rent, är Jamesons mångsidighet och lätthet kanske det i drycken som förtrollar människor mest.

Tre filmer om Jameson och den irländska whiskeyvärlden

Vår brand ambassador, Kevin O'Neill, guida er genom Jameson och den irländska whiskeyvärlden. Kevin sätter denna gången fokus på Jamesons historia, som i stor utsträckning går hand i hand med irländsk whiskey historia. Han tar er vidare genom Jamesons produktionsprocess och avslutar med kortare provning av Jameson Original, Jameson Black Barrel samt Redbreast 12 YO.

En introduktion till irländsk whiskey

Hur produceras Jameson

Provning av Jameson Original, Jameson Black Barrel och Red Breast 12 YO