Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en
Kaffedrinkar1.jpg

Inspiration till höstens cocktailmeny

Björn Kjellberg tagit fram ett hållbart förhållningssätt att arbeta med ingredienserna i höstens godaste drinkar. Drinkarna bygger på en no waste approach där kaffe och äpplen står i centrum för smakupplevelsen. Nedan finner du sex drinkar att inspireras av i höst.

3 signaturcockails med Cold Brew

Gör din egen Cold Brew genom att mäta upp 8 msk kaffe och 10 dl kallt vatten i en lufttät behållare. Förslut behållaren och ställ i kylen, skaka behållaren med jämna mellanrum och låt den dra i ett dygn. Sila blandningen i ett kaffefilter, häll upp vätskan i en flaska och förvara i kylen. Din Cold Brew håller i upp till en vecka. Det filtrerade kaffet innehåller fortfarande massor med smak då värme ännu inte har varit en del av processen.

Brygg på vanligt sätt upp till tre koppar kaffe med sumpen från din cold brew. Det nykokta kaffet använder du till höstens mest självklara drink, en äkta Irish Coffee med Jameson Irish whiskey.

För att skapa vår sista ingrediens, en kaffesyrup, behöver du tömma kaffesumpen i en kastrull tillsamman med 8 msk ekologiskt strösocker, 4 msk vatten och en kopp av det nybryggda kaffet. Koka utan lock under omrörning tills allt socker lösts upp och låt svalna. Sila av (använd gärna samma kaffefilter igen) och ställ i kylen. Din kaffesyrup är klar att användas när den svalnat.

1. Espresso Martini

Häll Cold Brew, Kahlua och Absolut Vodka i en shaker, fyll upp shakern med is och skaka kraftigt. Sila upp drinken i en coupett och garnera med tre kaffebönor.

3 cl Absolut Vodka
2 cl Kahlua
4 cl Cold Brew

2. Original Irish Coffee

Bygg drinken i ett Irish Coffee-glas eller mindre vinglas genom att hälla Jameson Irish Whiskey över råsocker och rör runt. Häll över nybryggt kaffe och skikta lättvispad grädde på toppen. Garnera med tre kaffebönor. En riktig Irish Coffee dricks genom hela blandningen och ett sugrör är därför inte nödvändigt.

5 cl Jameson Irish Whiskey
8 cl nybryggt kaffe
2 tsk råsocker
Lättvispad grädde

3. No Waste Coffee Altos

Häll Olmeca Altos Reposado och kaffesyrup i ett rörglas, fyll glaset med is och rör tills drinken är väl kyld. Sila upp och servera i shot- eller snapsglas.

4 cl Olmeca Altos Reposado
1 cl kaffesyrup

3 signaturcockails med äpple

Fallfrukt ligger i överflöd under hösten och den fruktcentrifug som finns i var människas hem kommer nu väl till pass. Till detta behövs en hink med äpplen och ca sex citroner. Först ut blir knapriga äppelchips:

Skiva fyra äpplen tunt längs med kärnhuset och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt torka på en plåt i mitten av ugnen på 80 grader i ca 12 timmar.
Öppna luckan med jämna mellanrum för att släppa ut fukt.

Skölj av citronerna i ljummet vatten och rulla med lite tyngd mot arbetsbänken tills dess att citronerna blir lite fuktiga. Detta får fram oljorna i skalet och gör fruktköttet enklare att pressa. Använd ett zestjärn eller potatisskalare för att skala av det översta lagret på citronen. Dela sedan citronen på mitten och pressa in en gaffel och tryck ut saften ur frukten.

Pressa resterande äpplen i en råsaftcentrifug och tillsätt ca en halv matsked citronjuice per halv liter äppeljuice. Detta för att förebygga att saften blir brun.

Avslutningsvis tillagar vi en höstsyrup på äpple, citron och granskott:

Dela resterna från de pressade citronerna i mindre bitar och stöt dem lätt i en kastrull.
Addera äppelresterna från råsaftcentrifugen med 10 matskedar ekologiskt socker, ett 8–10 cm långt granskott och 5 dl vatten.
Koka utan lock under omrörning tills allt socker lösts upp och låt svalna.

1. Der Autumn Affe

Ta fram en shaker, häll i Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, färskpressad ekologisk citronjuice och höstsyrup. Fyll shakern med is och skaka kraftigt. Sila upp i en coupett och garnera med torkat äppelchips.

5 cl Monkey 47
3 cl Färskpressad citronjuice
2 cl höstsyrup

2. Fallen Apple Mimosa Alkoholfri

Häll äppeljuice i ett större champagneglas och häll försiktigt Jacob´s Creek UnVined Sparkling över baksidan på en sked, då får du en tydlig och läcker färgnyansering genom drinken. Vrid över en citronzest för härlig fräschör och garnera med en skiva av de torkade äppelchipsen på glasets kant. Äppelchipset blir även ett härligt tilltugg som adderar syra till serveringen.

5 cl färskpressad äppeljuice
10 cl Jacob´s Creek Unvined Sparkling
1 Citronzest
1 äppelchips


3. The Apple Re-Fresh Alkoholfri

Bygg drinken i ett longdrinkglas genom att fylla glaset med is, fyll upp med CEDER’S Classic non-alc alt-gin, äppeljuice, citronjuice och avsluta med att vrida en citronzest över för en frisk och fräsch finish. Avnjut genom ett miljövänligt papperssugrör och äppelchips på sidan.

5 cl CEDER’S
10 cl Färskpressad äppeljuice
1 cl Citronjuice
1 Citronzest

Missa inte Björn Kjellbergs tips för att bygga en perfekt Gin & Tonic här!