Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
jameson.jpg
Avec
Cocktail

Whisky > Irish Whiskey

Jameson

299 kr,
art.nr. 498

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey.

 • Land

  Irland

 • Producent

  Irish Distillers, Midleton Distillery

 • Alkoholhalt

  40 %

 • Doft

  Mild med kännetecknande pot still karaktär; ton av malt, kryddor och sherry.

 • Smak

  Medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad.

John Jameson utformade den unika Jamesonstilen med trippeldestillering och pot still tillverkning – en tradition som fortlever och förvaltas av Jameson's Master Blender, Brian Nation. Jameson tillverkas idag på Midleton Distillery i staden Midleton, nära Cork, på den irländska sydkusten. Midleton Distillery är Irlands största destilleri och här finns världens största pot still som rymmer drygt 142000 liter whiskey. Midleton är det enda destilleriet i världen som tillverkar pure pot still whiskey. 1966 förenades Midleton med Jameson och Powers för att bilda Irish Distillers.

Den irländska whiskeyn har en lång tradition. Det är troligt att irländarna började destillera redan under 500 talet. Irländsk whiskey är den enda europeiska whisky som stava med ett ”e”.

Jameson är en ”pot still style” Irish Whiskey; en unik kombination av pure pot still whiskey och grain whiskey. Pot Still är det traditionella tillverkningssättet av irländsk whiskey. Ingredienserna är vatten och korn, men det som utmärker en ”pot still” är att man använder både mältat och omältat korn i tillverkningen. Whiskeyn destilleras tre gånger i traditionella kopparpannor.

Malten som används för den irländska whiskeyn torkas i slutna brännugnar där röken leds bort. Irländsk whiskey blir därför mycket mjukare än sin skotska släkting. Jameson lagras i genomsnitt sju år på bourbon- och sherryfat.

Jameson på Systembolaget

www.jamesonwhiskey.com

Inspiration

Recept - Dryck

Irish Coffee

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey. Jamesons whiskey är en medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad. Här finner du det klassiska receptet på den populära irländska drinken Irish Coffee!

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger & Lime med en twist

Läs mer