Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en
Grådask web large.png
Art. nr
8089
Pris
175 kr
Volym
750 ml
Alkoholhalt
20 %
Socker
99 g/l

Portvin

Grådask Tawny Port

Söt, knäckig och alldeles underbar. Portvins-stilen ”tawny” ger en bärnstensfärgad söt port med karamelliserade toner av torkad frukt, bränt socker och rostade nötter.

 • Land

  Portugal

 • Producent

  Symington

 • Region

  Porto

 • Doft

  Underbar doft av bakade äpplen, fikon, sultanrussin, aprikos, nötter och örter.

 • Smak

  Söt, smakrikt och angenämt värmande med toner av apelsinmarmelad, sultanrussin, kanderade äpplen, fikon, dadlar, valnötter, rostad mandel, örter och mint samt en lång, njutningsfull eftersmak.

 • Passar till

  Gott att njuta sval som den är, till knäckiga desserter som créme brulee eller äppelkaka, allt med apelsin, mandel och nötter, nougat, choklad eller grönmögelost.

 • Övrigt

  Grådask har funnits sedan mitten av 1800-talet, då det var ett av de bästa portvinerna i vinhandlare J. D. Grönstedts sortiment. På den tiden såldes det under namnet Very Old Superior Red Portwine, men blev snart döpt till Grådask i folkmun. När namnet Grådask registrerades 1906 hade det redan varit i bruk i 50 år.

  Historierna om hur namnet kom till är flera. Det sägs till exempel att en av Grönstedts anställda myntade namnet eftersom han tyckte att etiketten var så trist. Det berättas också att det krångliga namnet Very Old Superior Red Portwine gjorde att folk hellre bad att få köpa vinet med den grådaskiga etiketten.

  Ytterligare en historia berättar att grådask var en benämning på de vanligt förekommande portvinsförfalskningarna under 1800-talet. Om detta stämmer måste Grönstedt haft ett speciellt sinne för humor eftersom han gav namnet åt sitt finaste portvin. Grådask tappades i Sverige fram till 1996, men tappas i dag i portvinets hemstad, Vila Nova de Gaia, i Portugal. 

  Grådask är en tawny port, vilket innebär att viner fått en längre lagring på stora gamla ekfat innan buteljering. Denna fatlagring ger vinet en mjuk och kryddig smak, samt en ljust brun - tawny - färg. Vid buteljering är vinet färdigt att dricka. Ett glas tawny är en klassisk avslutning på en god middag.