Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
Grådask web large.png
Ost
Dessert

Portvin

Grådask Tawny Port

175 kr,
art.nr. 8089

Grådask har funnits sedan mitten av 1800-talet, då det var ett av de bästa portvinerna i vinhandlare J. D. Grönstedts sortiment. På den tiden såldes det under namnet Very Old Superior Red Portwine, men blev snart döpt till Grådask i folkmun. När namnet Grådask registrerades 1906 hade det redan varit i bruk i 50 år. Historierna om hur namnet kom till är flera.

 • Land/Region

  Portugal/Porto

 • Producent

  Symington

 • Alkoholhalt

  20 %

 • Årgång

 • Doft

  Stor, frisk, eldig med inslag av torkad frukt, vanilj, nötter och läder.

 • Smak

  Sött, medelfylligt med balanserad fruktsyra och smak av torkad frukt, nötter, mandlar och vanilj.

 • Passar till

  Fungerar utmärkt till grönmögelost, desserter med apelsin, mandel eller nötter, samt till både ren choklad och chokladdesserter.

Det sägs till exempel att en av Grönstedts anställda myntade namnet eftersom han tyckte att etiketten var så trist. Det berättas också att det krångliga namnet Very Old Superior Red Portwine gjorde att folk hellre bad att få köpa vinet med den grådaskiga etiketten. Ytterligare en historia berättar att grådask var en benämning på de vanligt förekommande portvinsförfalskningarna under 1800-talet. Om detta stämmer måste Grönstedt haft ett speciellt sinne för humor eftersom han gav namnet åt sitt finaste portvin. Grådask tappades i Sverige fram till 1996, men tappas i dag i portvinets hemstad, Vila Nova de Gaia, i Portugal.

Grådask är en tawny port, vilket innebär att vinet fått en längre lagring på ekfat. Ett glas tawny är en klassisk avslutning på en god middag.

Grådask Tawny Port på Systembolaget