Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Vin > Rött

2016 Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape

239 kr,
art.nr. 2211

Ursprungstypisk, klassisk Châteauneuf-du-Pape från en rekordbra årgång som kännetecknas av djup, koncentration och enorm balans. Vingården Le Domaine du Vieux Lazaret har lång vinmakartradition, höga kvalitetskrav och fantastiska förutsättningar att producera det bästa denna världskända region har att erbjuda.

 • Land/Region

  Frankrike/Rhône

 • Producent

  Famille Quiot

 • Alkoholhalt

  14.5 %

 • Årgång

  2016

 • Druva

  Vinet består till största delen av grenache noir, syrah, mouvédre och cinsault men innehåller även övriga tillåtna 9 druvsorter i CDP- vinet är framställt på totalt hela 13 olika druvor.

 • Doft

  Stor, kryddig och rustik doft med tydlig adress. En kompott av röda vinbär, mörka plommon och soldränkta jordgubbar harmonierar med lätt utvecklade aromer av stallbacke, tobak, bacon samt torkad lavendel, salvia, rosmarin och lakritsrot inlindade i en spännande rökighet.

 • Smak

  Medelfylligt till fylligt vin med örtig, kryddig, värmande och svagt utvecklad karaktär som erbjuder otrolig koncentration, balans, syra samt tydliga men väl integrerade tanniner. I smaken röda vinbär, syrlig hallonkompott, nypon, jordgubbar, surkörsbär, mörka plommon, salvia, vitt the, rostade fat, ceder, läder, stall. Elegant, lång, harmonisk och sirlig eftersmak med mörk bitter choklad, saltstänkt mineral. Ett kraftpaket med tydlig terroir och fint djup i drickvänlig stil.

 • Passar till

  Långkok, örtbakad lammstek, pulled pork, vildfågel, barbeque-marinerade ribs, grönsaksspett, t-benstek, vildsvin.

Art. Nr:

Volym:

Pris:

2211 750 ml 239 kr Restaurangsortiment Ladda ner produktblad
Restaurangsortiment Ladda ner produktblad

Châteauneuf-du-Pape är en ikonisk vinregion och även den första i Frankrike att få den åtråvärda AOC-beteckningen redan 1936. Den anrika vingården Le Domaine du Vieux Lazaret är med sina nära 100 hektar den största egendomen i området med hela 35 olika vingårdslägen.

Famille Quiot har varit etablerade i Châteauneuf-du-Pape sedan 1748 då Antoine Quiot köpte sina första 8 hektar, Vieux Lazaret. Sedan dess har Famille Quiot framställt kvalitetsviner i imponerande 10 generationer. Företaget är fortfarande familjeägt och drivs idag av Florence Quiot.

Det vackra namnet är inspirerat av det klosterhärbärge ”Lazaret” i byn Châteauneuf-du-Pape som drevs av munkar sedan 1625. Familjen Quiot ägde detta härbärge i två sekel och de historiska byggnaderna har idag rustats upp och används av vingården. Jordmånen varierar mycket på familjens odlingar beroende på dess utbredda omfattning.

Druvorna till detta välproducerade vin hanteras varsamt och handskördas samt sorteras noggrant både ute i vingården och i vineriet. De avstjälkas sedan, pressas och jäses i 2-3 veckor i cementtankar med ”pumping over” två gånger per dag för extraktion av karaktäristisk färg och karaktär. Vinet framställs traditionsenligt men med toppmodern utrustning. Vinet slutlagras 18 månader på klassisk manér i betongtank- en mindre del får dock ligga på större ekfat, så kallade foudres. Vingården består av 35 olika vingårdslägen och först i slutskedet av vinifieringen blandas vinerna med stor omsorg och buteljeras på egendomen. Denna fina, hantverksmässiga Châteauneuf-du-Pape innehåller totalt hela 13 druvor med dominans av grenache noir, syrah, mourvedre och cinsault. Jordmånen i vingårdarna är av mycket varierande typ varav lera, sand och sten dominerar.

Skörden 2016 i södra Rhône levererade på topp. Sommaren drabbades av en rejäl värmebölja men med kalla nätter vilket gav druvorna bibehållen och viktig syra. 2016 Vieux Lazaret har otroligt fin mogen fruktighet, saftig syra och enorm koncentration som resultat. Stilen och kvaliteten på årgången jämförs av vinmakaren med fabulösa 2010 eller klassiska 1990.