Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
Zonin Ripasso Valpolicella web.jpg
; ; ;
Fyllighet
; ; ;
Fruktsyra
; ; ;
Strävhet
Nöt
Fläsk
Lamm
Vegetariskt

Vin > Rött

Zonin Valpolicella Ripasso Superiore

141 kr,
art.nr. 79786

Denna ripasso från Zonin är ett äkta hantverk som reflekterar sitt ursprung, ”dalen med de många vinkällarna”-Valpolicella. Med sina mustiga, rustika toner fungerar den mästerligt i de flesta matkombinationer och är helt oslagbart till ost och chark.

 • Land/Region

  Italien/Valpolicella, Veneto.

 • Producent

  Zonin

 • Alkoholhalt

  14 %

 • Årgång

 • Druva

  Corvina, rondinella, molinara

 • Doft

  Mustig, kryddig och stor doft av torkad frukt som dadlar och torkade tranbär samt solmogna röda skogsbär, en viss blommighet tillsammans med toner av rostade ekfat och vanilj.

 • Smak

  Medelfylligt, generöst, smakrikt och kryddigt med viss utveckling samt balanserad syra och toner av mörka körsbär, plommonkompott, balsamvinäger, dadlar, torkade tranbär, viol, vanilj, rostade fat och lakritsrot samt ett långt fint avslut.

 • Passar till

  Ett toppenvin till mat. Matcha till pasta med pinjenötter och tryffel, italiensk ragú, italienska charkuterier, vildsvinsstek, ostar som Pecorino och Parmesan eller grillade grönsaker.

Familjen Zonin är Italiens största familjeägda producent och en visionär i industrin. I 200 år har man utvecklat arbetsmetoder och viner med kärlek och passion och man står idag för hög kvalitet, inovation och en modern, miljömedveten och nutida vinproduktion. Man äger vingårdar i sju olika regioner från Piemonte i norr till Sicilien i söder. De senaste 10 åren har ett enormt kvalitetsarbete skett både ute i vingårdarna och i vinproduktionen under chefsvinmakare Stefano Ferrante. Man har sedan 2008 aktivt arbetat för att nå viktiga hållbarhetsmål såsom sparsam vattenanvändning och är sedan 2017 medlem i "Equalitas Scientific Committee". Zonin var en av första vingårdarna att få Equalitas-certifieringen. Zonin1821 har även den etiska cerifieringen Sedex. På samtliga Zonins vingårdar är miljöarbetet alltså ett stort fokus. Zonin har en unik förmåga att leverera både husviner och prestigeviner till toppkvalitet och har fått utmärkelser som till exempel "3 Glas" i Gambero Rosso. 

Zonins Ripasso görs på de klassiska druvorna corvina, rondinella och molinara. Vinet vinifieras enligt den venetianska tekniken ripasso som uppfanns på 1960-talet. Metoden går ut på att man först framställer ett torrt vin för att sedan i detta tillsätta skalrester från produktionen av amaronevin och låta vinet jäsa ytterligare en gång. Detta resluterar i en något ökad alkohol, fyllighet samt samkkaraktär från de torkade druvskalen. Efter denna andra jäsning lagras vinet på stora ekfat om 30 hektoliter i 12 månader samt på flaska i ytterligare 6 månader. Resultater blir ett komplext, smakrikt vin som andas sitt ursprung- det vackra Valpolicella. Gott att dricka nu men vinet kan med fördel lagras upp till fem år.