Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
Castello di Albola Chianti Classico Riserva NY web.jpg
Nöt
Ost
Vilt

Vin > Rött

Castello d'Albola Chianti Classico Riserva

200 kr,
art.nr. 74531

Det vackra slottet Castello d’Albola ägs av familjen Zonin som är Italiens största familjeägda producent med vingårdar i hela sju olika regioner, från Piemonte i norr till Sicilien i söder. Man har i flera generationer framställt fantastiska viner med kärlek och passion- viner som denna charmiga Chianti Classico från rekordårgången 2016 som så väl speglar sitt stolta ursprung och är framställd traditionellt, och hantverksmässigt.

 • Land/Region

  Italien/Toscana, Chianti Classico

 • Producent

  Castello d'Albola

 • Alkoholhalt

  13 %

 • Årgång

  2016

 • Druva

  Sangiovese

 • Doft

  Yppig, solmogen doft med djup och viss utveckling. Karaktär av mörka plommon, moreller, körsbärskärna tillsammans med viss blommighet, salvia, höstskog, svamp, pinjenöt, vaniljstång.

 • Smak

  Härlig struktur med tuffa tanniner som balanseras av fräsch hög syra, enorm smakrikedom, komplexitet, fyllighet och djup mörk koncentrerad, saftig bärighet. Kråkbär, boysenbär, mörka körsbär, mörka plommon, mörk chokladpralin, rostat kaffe, salvia och pinjenöt.

 • Passar till

  Klassisk Toscansk ragú, hårdlagrade ostar, svamppizza med pinjenötter och ruccola, vegoburgare eller viltgryta.

På Chianti Classicos högsta kulle ståtar det vackra slottet Castello d'Albola med tidlös skönhet och en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100-taler och nobla, välkända ägarfamiljen som Acciaioli, Samminiati, Pazzi och till och med den förste greven av Giorni. Slottet och dess ägare har bidragit mycket till Toscanas färgsprakande historia och med sin exeptionella skönhet och inbjudande gästvänlighet är Castello d'Albola i total harmoni med det omgivande, böjande Toscanska landskapet. Vinerna som produceras här är hantverksmässiga och ursprungstypiska med drag åt stram, subtil elegans mer än åt kraftpaket- och de har stor lagringspotential. Egendomens viner reflekterar en autentisk bild av den lokala druvan sangiovese och förvånar ofta med sin koncentration och stora komplexitet. Vingårdarna är på 158 hektar och man odlar förutom sangiovese även cabernet sauvignon, chardonnay, canaiolo, trebbiano, toscano och malvasia del chianti. Vinmakare på Castello d'Albola är Alessandro Gallo. 

Druvorna till den fina 2016 Chianti Classico Riserva plockas från hela åtta olika vingårdslägen runt slottet för att visa druvan sangiovese's mångsidighet att reflektera vingårdarnas olika karaktär. De skogsnära vingårdarna tillför viner kraft och struktur medan druvor från de svårtilängliga, branta sluttningarna istället bidrar med elegans och finess. Skörden sker omsorgsfullt för hand i vingårdarna runt slottet och vinet vinifieras sedan enligt de lokala traditionerna och med stor försiktighet. Man låter vinet jäsa ihop med skalresterna för att lyfta fram den unika smak, doft och speciella karaktär som står att finna här i Radda in Chianti. Efter den malolaktiska jäsningen som rundar av vinets höga syra får vinet mogna och utvecklas på rostade, slovenska ekfat under 14 månader och sedan ytterligare 18 månader i flaska. Denna omsorgfulla lagring ger vinet avrundad strävhet, saftig smakrikedom och stor finess. 

Årgång 2016 är en av de bästa på många år i regionen. Den bjuder på både elegans, komplexitet och en makalös fruktighet. Årgången var vad man kan kalla klassisk med stora temperaturskillnader mellan dag och natt under sommaren, som var torr, men utan de extremt höga temperaturer som kan förekomma vissa år. Lite välbehövligt regn kom, vältajmat, i slutet av augusti och i början på september. 2016 Castello d'Albola Chianti Classico Riserva erbjuder på grund av denna fina årgång, fantastiska druvmaterial och mästerligt vinmakeri en helt förförisk balans, smakrikedom och tydlig känsla av sitt ursprung.