Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en
Cidraie Original WEB.png
Art. nr
1806
Pris
21,90 kr
Volym
330 ml
Alkoholhalt
4 %

Cidraie Original

Normandie liknar inte övriga Frankrike. Där finns inga vingårdar, i stället finns det äppelodlingar fulla av äpplen som ska förädlas till cider eller calvados. Det finns ca 7 miljoner äppelträd i Normandie och nästan 2000 olika sorter.

 • Land

  Frankrike

 • Producent

  Cidraie

 • Region

  Normandie

 • Doft

  Fruktig med inslag av mogna äpplen.

 • Smak

  Halvtorr, medelfyllig, fruktig, balanserad smak med viss längd och inslag av moget äpple.

 • Passar till

  Passar bra väl kyld till asiatiska rätter och som sällskapsdryck.

 • Övrigt

  Cider Original har en lång tradition i framförallt Frankrike, Storbritannien och Spanien. Cider kan vara söt, halvtorr eller torr och beroende på hantering och val av äppelsorter. Cider kan ha allt från en mörk gulröd färg till nästan vit. Smaken kan variera från mycket kraftig till klar och enkel. Cider har oftast bubblor men kan också vara stilla. Äkta cider brukar ha en alkoholstyrka mellan 3 och 8%.

  Till Cidraie använder man inte alls sommarsorterna av äpplen utan av sorter som mognar från oktober och framåt. Efter mustning sker jäsningen uteslutande av vildjäst. I äpplena finns många olika jästsorter som avlöser varandra under processen allteftersom förhållandena för jästtypen är bäst.

  I Frankrike är reglerna för cider mycket strikta. En fransk cider får inte innehålla något annat än äpplen, och då inte ens alla äppelsorter, utan enbart äpplen som klassificerats som cideräpplen. Fransk cider har sällan en alkoholstyrka över 5% eftersom man strävar efter en naturligare process utan tillsatser.
  Man dricker ofta cider till crepes, men svensk husmanskost har tradionellt en del sötma som matchas väl av äppeltonerna, speciellt fläskkött.


  Cidraie på Systembolaget