Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Tips - Dryck

Craft Pairing

Craftpairing är en finare variant av britternas tradition att jaga ner en öl med en whisky chaser. Whisky och öl speglar ju varandra. Basen är ofta kornmalt – whisky är ju inget annat än destillerat lagrat öl. Med andra ord är maltdryckerna som gjorda för varandra.

Låt whisk(e)y förhöja ölen

Kan en öl bli godare än den är? Ja, genom att låta en väl vald whisky lyfta en bra öl till nya höjder. Aromerna omfördelas och kommer ut på ett nytt sätt.

Jakten på den perfekta kombinationen

Vi har dykt ner i floran av svenska hantverksbryggerier och matchat utvald whisk(e)y mot öl av olika slag. Ungefär varannan kombo funkar hyfsat, var fjärde är bra och var tionde är himmelsk. Faktum är att parterna påverkar varandra, beroende på vilken whisky man dricker förändras smaken hos ölen och vice versa. Viktigt är att duon kan samarbeta, det får inte bli en fajt på liv och död. Bäst är när ölen gör whiskyn mer avancerad och komplex, eller när destillatet breddar och ger ölen större kropp.

Sötman är svaret 

Den gemensamma nämnaren är sötma. All whisky byggs av söta estrar, öl är torrare men där finns ändå en smygande restsötma som svetsar samman smakerna. När kornet mältas och sedan mäskas dras sockret fram, jästen konsumerar det söta för att tillverka alkohol. I whiskypannan kokas estrarna tillbaka in i spriten och eken fyller på med ännu mer sötma under lagringen.

Craftpairing - steg för steg

Hur går det till? Ha inte bråttom, man ska hinna andas emellan sipparna och låta aromerna landa i gommen. Det räcker med en minimal sipp av whiskyn, en hel slurk alkohol knäcker smaklökarna. Av ölen kan man ta en liten klunk men inte så mycket att munhålan dränks. Tänk på tempot så du hinner med att avkoda skeendet och få tid att njuta. Att kombinera smaker och frammana effekten 1+1=3 är nästa generation av njutning. När drycken i sig inte är tillräcklig utvecklar livsnjutaren själv smakerna genom att addera en katalysator för att trigga det bästa hos favoritflaskan. Lysande kombos upplevs som trolleri. Magi som du nu är med om att skapa. Prova våra kombinationer och upplev vad som händer med whiskyn respektive ölen.

Hitta mer kombinationer på craftpairing.se

 

Inspiration

Tips - Dryck

Exklusiv gin från Schwarzwald

Monkey 47 är en exklusiv gin från Schwarzwald i Tyskland gjord på 47 handplockade speciellt utvalda örter, med flertalet från just Schwarzwaldskogen.

Läs mer

Tips - Dryck

Minttu Twist!

Läs mer

Tips - Dryck

Kahlúa Espresso Martini

Läs mer

Tips - Dryck

Le Petit Rosé

Nu finns det nya rosévinet Le Petit Rosé från Jacob's Creek i alla Systembolaget butiker i landet.

Läs mer

Tips - Dryck

Nyhet – Lagom® Kryddat Brännvin!

Läs mer

Tips - Dryck

A new mate! Carrington Rosé

Läs mer