Är du 25 år eller äldre?

pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Tips - Dryck

Bålen är tillbaka

Kanske minns man den bålen som man snabbt slängde till en varm sommardag, lite lätt småstressad när de första gästerna kom gående över gräsmattan. Är du inte bålfreak så har det hänt mycket sedan dess. Drycken tar numer plats på finkalasen. Snyggt, socialt och lätt att förbereda. Här är lite smarta tips.

JakobSundin.jpg

Jakob Sundin

Bålen är tillbaka och är här för att stanna!

Vad är det bästa med bål?

Framförallt för att det är så enkelt att blanda och att det är en väldigt social typ av drink. Man slipper stå i köket och kämpa med en massa olika recept och drinkar på samma gång, istället kan man umgås och fokusera på sina gäster som man bjudit hem!

Var och när dricker du gärna bål?

På sommaren dricker jag helst bål utomhus, i trädgården på landet. Under högsommarens varmaste eftermiddagar är det underbart att sippa på friska, svalkande blandningar i skuggan av träd och buskar. Dessutom kan man blanda ganska så alkoholsvagt med olika typer av starkvin och vermouths som bas när man vill dricka eftermiddags-aperitifs.

Vad har den för historia?

När man pratar om det vi idag kännetecknar som en bål är det svårt att inte halka in på det engelska uttrycket Punch-Bowl. Ordet Punch är egentligen ett låneord som har sitt ursprung i det indiska ordet ”panch” som betyder fem. En handfull, en näve, a punch. Dessa fem ingredienser var sprit, citrus, socker, vatten samt te eller kryddor. Under stora delar av 1600-talet var den här typen av Punch det mest populära sättet att konsumera alkohol på. I Sverige lades det, 1776 fram ett förslag om att förbjuda en rad olika importerade varor. En buteljerad variant av Arrack Punch fanns med på den listan men förbudet antogs aldrig. Istället blev den buteljerade punschen en väldigt karakteristisk och populär dryck för det svenska folket innan brännvinet senare skulle komma att ta över.

Hur har den utvecklats?

Från att ha haft ett ganska så skamfilat rykte i Sverige på senare dagar är nu bålen åter på stark frammarsch. En bra bål är så oerhört mycket mer än bara en billig spritsort utblandat med fruktsoda och lite frusna bär, serverad ur en trött plastskål. Det blir allt vanligare att man ser Punch-Bowls eller drinkar som serveras ur stora karaffer på högkvalitativa barers drinklistor. Att servera ur stora, vackra bålskålar med ett stort, massivt isblock är ett effektfullt sätt att skapa festlig stämning för sina gäster.

Vilken är din bästa blandning?

Eftersom man väldigt enkelt kan skapa många drinkar i en bål som annars vore ganska så tidskrävande kan man lägga ned extra tid på mat och snacks att servera till drycken. En god bål avnjuts bäst i goda vänners lag, så jag tycker att den ultimata kombinationen därför är med olika typer av antipasti såsom kallskuret, ostar, oliver, crostinis med olika hemgjorda röror- såsom tapenade, pesto och så vidare!

Jakobs recept bör främst ses som vägledning/ guidning och man behöver nödvändigtvis inte känna ett tvång att följa dem till punkt och pricka. Precis som med matlagning är det viktigt att smaka av och testa sig fram för att hitta den balans som man själv föredrar.

”- Det viktigaste är kanske att fokusera på är att syran och sötman i drinken inte tar över för mycket åt något håll. Samma sak gäller kring alkoholstyrkan mot mängden vatten i drinken. Det ska kännas tilltalande att ta en klunk av en drink, så den får inte vara för spritstark så att man ryggar tillbaka”, säger Jakob. Å andra sidan får drinken inte heller vara för vattnig så att den upplevs som död och blaskig

Inspiration

Tips - Dryck

Exklusiv gin från Schwarzwald

Monkey 47 är en exklusiv gin från Schwarzwald i Tyskland gjord på 47 handplockade speciellt utvalda örter, med flertalet från just Schwarzwaldskogen.

Läs mer

Tips - Dryck

Minttu Twist!

Läs mer

Tips - Dryck

Kahlúa Espresso Martini

Läs mer

Tips - Dryck

Le Petit Rosé

Nu finns det nya rosévinet Le Petit Rosé från Jacob's Creek i alla Systembolaget butiker i landet.

Läs mer

Tips - Dryck

Nyhet – Lagom® Kryddat Brännvin!

Läs mer

Tips - Dryck

A new mate! Carrington Rosé

Läs mer