Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Recept - Dryck

Glorious Ginger Kick

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey. I denna välsmakande bål kan du avnjuta Jamesons whisky tillsammans med ingefärssyrup.

BÅL
70 cl Jameson
35 cl Färskpressad citronjuice
15 cl Orange Cordial
20 cl Ingefärs-syrup
10-15 stänk Angostura Bitters
 
ORANGE CORDIAL
4 st Apelsiner
2 dl Strösocker
Citronjuice
 
SOCKERLAG
6 delar Strösocker
4 delar Vatten
 
INGEFÄRS-SYRUP
Ingefära
3 dl Sockerlag
 

INSTRUKTIONER

Orange Cordial

Dag 1: Skala 4 st apelsiner med en potatisskalare och lägg skalen i en bunke. Tillsätt ca 2 dl strösocker till skalen och mortla alltsammans så att skalen börjar släppa olja till sockret. Täck bunken med plastfilm och låt stå ett dygn, gärna lite varmare än rumstemperatur om möjligt.

Dag 2: Nu har förhoppningsvis strösockret börjar lösa upp sig en aning. Pressa ut juicen ur de skalade apelsinerna och häll ner 2 dl i bunken. Låt strösockret lösa upp sig helt i juicen under omrörning. När sockret slutligen är upplöst så är det dags att sila av skalen från syrupen. Tillsätt sedan en liten skvätt citronjuice för att fräscha upp färgen på syrupen. Häll upp i en liten flaska eller karaff och förvara svalt. Voilà! Du har nu gjort en Orange Cordial!

Sockerlag

6 delar strösocker mot 4 delar vatten i en kastrull. Koka upp så att sockret löses upp helt. Låt svalna innan användning. Häll upp i en liten flaska eller karaff och förvara svalt.

Ingefärs-syrup

Skala en stor (som en hand) bit ingefära och hacka sedan ned den i mindre bitar. Kör sedan ingefäran tillsammans med 3 dl sockerlag i köksberedare i ca 45-60 sekunder. Sila sedan av ingefäran genom en finmaskig sil och smaka av. Syrupen ska vara kryddig och pepprig med tydlig doft och smak av ingefära. Häll upp i en liten flaska eller karaff och förvara svalt.

Bålen

Följande bålrecept är beräknade för 6-8 personer. 

Blanda alla ingredienser till bålen. Toppa upp med Ginger Beer alt. Ginger Ale. Detta kan med fördel göras i själva glaset som drinken ska drickas ur. Då minimeras risken för att själva bålen vattnas ned för snabbt och att kolsyran försvinner. Ju mer is som används i bålskålen desto bättre. Is kyler is och på så vis hålls drinken kall och fräsch så länge som möjligt utan att den späds ut för snabbt. Ju större isbitar desto bättre. Ett bra knep är att frysa in is i stora plastförpackningar, så varför inte använda ett tomt glasspaket.

Garnera med Apelsinklyftor och citronzest.