Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en
Vincent2.jpg

Porträtt - Dryck

Vinexpert med många strängar på sin lyra

Man träffar honom i många sammanhang, från vin-provande skribent till engagerad dryckeslärare för sommelierer. Han är en man som alltid varit nyfiken och för honom har det varit logiskt att hela tiden gå vidare och utbilda sig. Addera till. Han har t.o.m. pluggat fyra år i Bordeaux där han tog en licentiatexamen i vin, en tuff utbildning med massor av kvalificerad kunskap. Idag med familj och småbarn försöker han hinna med kurser på kvartsfart. Just nu läser han t ex e-bokdesign på Södertörns Högskola.

Vincent.jpg

Vincent Arrhenius:

"Det bästa med mitt jobb är alla människor jag möter!"

Med lång arbetslivserfarenhet i bakfickan så har han också lärt sig mycket på olika jobb. Han har varvat egenföretagande med anställningar och hans långa fasta tjänster har varit som Nordenschef för den australiska vinindustrin och många år på Systembolaget som ansvarig för tjänsten Dryckesprovning i butik. I dag arbetar han som vinskribent, utbildar sommelierer och äger vinreseföretaget Din Vinresa tillsammans med Fredrik Åkerman och har vunnit pris för sin första vinbok. Han möter tusentals dryckesintresserade människor varje år. Möt engagerade och mångfacetterade Vincent Arrhenius.

Hur ser dryckestrenden ut nu?

Det är ofta många trender som löper parallellt. Rosé, prosecco, amarone och ripasso, zinfandel osv. Vissa kunder ligger i framkant medan andra gärna hakar på trenderna när de väl är i rullning. Dessa trender är inte alltid typiska för Sverige. Bag-in-box trenden drog igång på riktigt i Norge strax innan den gjorde det här och i Frankrike såg man en kraftig ökning av rosévin långt innan den slog till i Sverige.

Vilka är de extrema trenderna?

Ja, det kanske skulle vara kändisvinerna. Inte heller det är ett svenskt fenomen från början.

Vilken är din favoritregion?

Frankrike och Italien återkommer jag ofta till, men måste jag välja en blir det Piemonte. Dit har jag tagit grupper två gånger per år de senaste sju åren. Regionen är sagolikt vackert, har ett av Europas bästa kök och några av världens bästa viner. Och det känns fortfarande som om att ingen har upptäckt det.

Vad är det bästa med branschen?

Människorna, helt klart. Man får umgås med så många trevliga, roliga och levnadsglada kollegor både i Sverige och utomlands. Dessutom gillar jag verkligen produkterna. Förutom dofterna och smakerna kan jag grotta ner mig i dryckernas historia, i mikrobiologi och kemi, i marknadsföring och ekonomi, osv. Det finns alltid nya saker att lära sig.

Vad är det sämsta?

Uppriktigt sagt ser jag inte negativa saker.

Vad överraskar mest med ditt jobb?

Nu har jag arbetat så länge i den här branschen att jag inte längre blir så överraskad.

Vad innebär ditt jobb i stort och smått?

Jag reser 8-10 gånger per år till olika vinregioner. Mest är jag i Europa, men det brukar också bli en långresa varje år. Förra året tillbringade jag t. ex tre veckor på Nya Zeeland. Väl på plats träffar jag vinmakare, provar massor av vin, samlar information och fotograferar. På senare tid har jag även börjat göra kortare filmer. All information samt bilder och filmer använder jag sedan till artiklar, olika presentationer och till vår hemsida dinvinresa.se.

Vi lägger också ned mycket tid på våra vinresor. Det är viktigt att reka långt innan så hotell, restauranger och andra aktiviteter håller den kvalitet vi kräver. För även om man har besökt en region många gånger tidigare kanske man har koncentrerat sig på vingårdsbesöken och ska allt stämma måste mer till för att arrangera en bra vinresa. Vi lägger ned enormt mycket jobb före själva resan.

Hur kan man göra karriär?

Det kan man göra på många olika sätt, men eftersom branschen är liten känner många varandra och då blir det extra viktigt att alltid göra ett bra jobb. Jag hade tur som kom in tidigt. Jag var klar med utbildning i Bordeaux samma år som gamla Vin & Sprit förlorade sina monopol. De första åren konsultade jag åt två små importörer samt höll massor av provningar, bl. a på Vin & Sprithistoriska museet. På ett år tror jag att jag höll över 180 provningar. Sedan fick jag jobbet som Nordenchef för Australian Wine Bureau.

Branschen har växt och utvecklats fort så ett tips kan vara att specialisera sig på viner från en viss region eller bli duktig på öl. Kanske kombinera sin dryckeskunskap med en vanlig utbildning. Förutom mina vinutbildningar har jag själv en magisterexamen i ekonomi med uppsatser om vinmarknadsföring. Den grunden hjälper mig t. ex då jag skriver artiklar för internationella branschtidningar.

Vad är det viktigaste för att vara kunnig på vin och dryck?

Det beror på vad man gör, men man kommer långt med ett gediget intresse och mycket hårt arbete. Man behöver inte vara en supersmakare. Antagligen är det bättre att vara en bra provare än en jättebra. Är man för känslig för dofter och smaker blir det svårare att kommunicera med vanliga konsumenter.

Vad är det mest spännande som hänt dig i jobbet?

I den här branschen är man med om många spännande möten. En kväll jag minns är från Château Giscours. Benoit från ägarfamiljen hade bjudit in tolv nära vänner för att fira sin flickväns födelsedag. Efter varje avslutad flaska gick Benoit ner i källaren och hämtade en ny. 26 flaskor senare hade vi druckit oss igenom ett gäng årgångar från 1980-talet och ner till tidigt 50-tal. Glad i hatten gick jag till mitt tilldelade rum, sov som en stock och mötte de andra till brunch dagen efter.

Vad är det minst spännande?

Bokföringen, men den lägger jag sedan några år ut på en redovisningsfirma.

Har du favoritställen och favoritdrycker?

Dryckesmässigt finns massor som jag gillar. Allt från en vanlig Brooklyn Lager till äldre årgångar av Langlois-Château Vieilles Vignes från Saumur i Loire, Jacob’s Creek St Hugo Coonawarra Cabernet Sauvignon eller Barolo Conca från Renato Ratti. Jag tackar heller inte nej till ett glas Mouton-Rothschild 1982, ett fantastiskt vin än i dag.

När det gäller ställen har jag många smultronställen, också sådana jag brukar ta med våra resenärer till. Ibland får jag tips av kollegor runtom i världen, ibland får man leta själv. Minns att jag ville hitta en bra vinbar i Turin. Det tog en hel dag, men till slut hittade jag en hundra år gammal vinbar som drivs av tredje generationens vindragare. Bra traditionell mat, toalett på gården med hål i golvet och enkla men bra viner. Dit Turins restaurangfolk går och inga turister normalt hittar. Generellt äter vi väldigt bra på våra resor. Det är en del av upplevelsen.

Hur skapar du intresse för vin?

På många sätt. Jag skriver om vin, håller massor av provningar, utbildar sommelierer och restaurangpersonal. Det tydligaste exemplet på när jag lyckats skapa intresse känner jag är när folk från mina utbildningar och provningar kommer tillbaka och vill åka med på mina vinresor.

Favorit i smakkombination?

Baconbaserade rätter och pinot noir.

Finns "säsong" i dryckesvärlden?

Jo, det tycker jag och det syns i statistiken. Även om vi numera dricker mer rosé under hela året är sommaren fortfarande högsäsong. Det är inte så konstigt. Under varmare årstider vill vi dricka kylda drycker som öl, vitt och rosé. Sedan finns det traditionsbundna drycker som glögg. Den dricker vi i princip bara under några veckor strax före jul.

Hantverksöl har blivit populärt, märker du det på provningar?

Ja, det märks verkligen att ölkulturen i Sverige ändrats. Väldigt många intresserar sig för vad de dricker för öl, har tydliga preferenser och det är många som gör eget öl. En fantastisk utveckling. Häromdagen träffade jag en kollega från min tid på Systembolaget som idag läser en utbildning i bryggeriteknik. Hur kul som helst.

Vilka preferensramar på dryck möter du hos konsumenten?

Frukt, frukt och åter frukt är väl det enkla svaret. Många ser den svenska smaken som ett rött, varmt och solfruktigt vin med både lite extra socker och lite extra alkohol. Jag vet inte. Jag tror det är mer komplext än så, att det inte bara finns en sorts konsument med en uppsättning preferenser.

Text: Katarina Alwin

Foto: Hanna Reuterwall

Inspiration

Porträtt - Dryck

Gerard Higgins

Gerard Higgins är uppvuxen på en vingård New South Wales i Australien och är ny Brand Ambassador för Pernod Ricard Winemakers. Han är en energifylld person med stor entusiasm som brinner för vin och smak.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Absolut One Source

Läs mer

Porträtt - Dryck

Karolina Järnblad

Läs mer

Porträtt - Dryck

Jérémy Piras

Jérémy Piras is the new Champagne Ambassador at Pernod Ricard Sweden. He is looking forward to share his story and passion for Champagne to Swedish consumers.

Läs mer

Porträtt - Dryck

G.H. Mumms Chef De Caves på besök i Sverige

Läs mer

Porträtt - Dryck

Paul Ricard

Läs mer