Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Björn Kjellberg

Björn är vår gin- och tequilaambassadör med en lång bakgrund bakom baren på legendariska ställen så som PM & Vänner och Little Quarter. Vi hann ställa några snabba frågor till honom på vägen till en utbildning om mezcal.

bjorn.jpg

Hur har din resa i branschen sett ut?

Jag kommer ursprungligen från Växjö i Småland där även min karriär startade på välrenommerade krogen PM & Vänner. Är nu inne på mitt 19:e år i branschen så snart porslinsbröllop. Under dessa år har jag gjort det mesta utom att jobba som kock känns det som, men fokus har alltid varit baren med sprit och cocktails som grundbultar.

Ett litet axplock av mer namnkunniga krogar och barer jag betat av utöver PM & Vänner är Hilton och Savoy i Malmö och Restaurang Fredsgatan 12 och Little Quarter i Stockholm. Utanför baren har jag bland annat drivit bartenderskola i Grythyttan, suttit i utbildningsstyrelsen för världens största bartenderskola EBS, varit inblandad i otaliga av varumärkeslanseringar och arrangerat utbildningsresor till Mexiko.

Kan du inte berätta lite mer om ditt jobb hos oss?

Sedan ett par år tillbaka arbetar jag för Pernod Ricard här i Sverige och ser efter ginportföljen med en lite extra varm hand över Monkey 47 och agaveportföljen där Tequila Altos och mezcalen Del Maguey står i centrum. Men det mesta som rör cocktails, barer och provningar får sin beskärda del. Det finns ju så mycket roligt att göra och så mycket kul att prova och prata om så hade det bara funnits mer tid hade jag troligtvis haft ännu fler hattar på mig.

Det bästa med att jobba med just mina två portföljer är först och främst att det verkligen är varumärken jag själv gillar, tror på och kan stå bakom i alla väder. Min relation till både Altos och Monkey 47 går ju tillbaka till långt innan jag själv ens var en del av Pernod Ricard. Till exempel så tog jag med min första grupp för att besöka Altos destilleri i Mexiko redan 2013 och var själv inblandad när Monkey från början kom till Sverige 2011. Att det dessutom är riktigt god sprit som håller för de allra flesta behoven är ju en väldigt trevlig bonus.

Har du några favortier i din provningsväska?

Att bara välja en favorit av alla varumärken jag ser efter är snudd på omöjligt. Det handlar nog mer om dagsform och tillfälle skulle säga. Men just här och nu så skulle min start-trojka bli en French ’75 på Monkey 47 (se recept nedan) följt av ostron till ett glas Altos Plata och avslutningsvis en liten copita med Del Maguey Jabali. Som bubblare (no pun intended) ifall champagnen skulle vara slut får Monkey 47 byta plats som parhäst till ostronen och fördrinken blir då istället en Altos Margarita (se recept nedan).

French ´75

30 ml Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
20 ml citronjuice
20 ml sockerlag
Champagne

Skaka de tre översta ingredienserna med is och sila upp i ett kylt champagne- eller coupetteglas. Toppa upp med champagne.

Altos Margarita

60 ml Altos Tequila Reposado
30 ml limejuice
15–20 ml agavesyrup
En liten nypa flingsalt alt. 2 stänk saltlösning (80–20 Vatten-Salt)

Skaka samtliga ingredienser med is och sila upp över is i ett kort glas och garnera med ett limehjul.

Om man vill boka en provning?

Om du vill boka en provning/utbildning och lära dig mer om gin, tequila eller mezcal eller har frågor om våra produkter och varumärken, kontakta mig gärna på: bjorn.kjellberg@pernod-ricard.com