Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Cuba Libre

Cuba Libre ska inte förväxlas med en vanlig rom och cola, en riktigt Cuba Libre kräver en ganska stor klyfta lime pressas över drinken för att balansera dryckens sötma. Historien om drinken uppkomst är omdebatterad men förmodligen skapades den mot slutet av 1800-talet när Cuba blev fritt från Spanien, efter det spanska-amerikanska kriget. Cuba libre! (Fritt Cuba!)

cuba_libre_image.jpg
RECEPT
50 ml Havana Club 3 Años
100 ml Cola
10 ml Färskpressad lime juice
 
 
 

Så här gör du en Cuba Libre

Välj ett highball-glas (ett större glas). Fyll glaset rejält med is, häll rommen i glaset. Fyll upp med cola och kläm jucien från en större klyfta lime över drinken. Rör om försiktigt och garnera med klyfta lime.

Fler romdrinkar

Daiquiri

Ljus rom av bra kvalité, färskpressad lime och sockerlag. Det behövs inte mer för att kunna skaka ihop Daiquiri – En kubansk rom sour!

Daiquirin lär ha uppfunnits på Kuba runt sekelskiftet 1900 av en amerikansk ingenjör som jobbade i gruvorna nära orten Daiquiri. Orsaken sägs ha varit att hans gin tog slut och att han inte ville bjuda sina gäster på ren rom. Om detta stämmer låter jag vara osagt, dock är det inte svårt att tänka sig att kubanerna långt tidigare njutit av kombinationen rom, lime och socker.

Recept Daiquiri

  • 5 cl ljus rom
  • 2 cl färskpressad lime juice (pressa alltid själv, använd inte koncentrat!)
  • 1 cl sockerlag (lika delar socker och vatten)

Gör så här

Häll till alla ingredienser i en cocktail shaker. Tillsätt riktigt mycket is och skaka hårt tills shakern är iskall. Sila upp drinken i en kyld coupette eller cocktailglas. Garnera med ett limehjul.

Mojito

Var och när Mojiton uppfanns finns det många olika historier om. Mest troligt var det i Havana på Kuba under början av 1900-talet. Oavsett historia så är den idag en av det mest populära drinkarna och har varit så under många år.

Recept Mojito

  • 5 cl ljus rom
  • 2 teskedar vittsocker eller råsocker
  • 3 cl färskpressad lime juice
  • Sodavatten

Gör så här

Häll socker och lime jucie i en highball-glas (större glas) och blanda. Muddla försiktigt bladen från mynta tillsammans med mixen av socker och lime juice. Häll rommen i glaset och blanda igen. Fyll sedan på riktligt med krossad is och toppas med soda vatten. Garnera med en eller ett par kvistar mynta.