Sprit

Sprit är ett samlingsnamn för starkare alkoholhaltiga drycker som framställts genom destillation. Idag ser vi en spännande trend med kvalitetssprit och hantverksmässig destilleringskonst.

Sprit görs normalt på råvaror som säd, potatis, sockerrör, druvor eller agave. Det finns i princip två sätt att destillera sprit och det är genom en så kallad enkel panna eller kolonndestillering. Produktens karaktär och smak bestämmer vilken metod som används. Destillering är en konst liksom att bestämma lagring och en eventuell blandning. 

Hitta din favoritsprit!

Inspiration

Recept - Dryck

Martell Floral Cherry

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Marie

Lillet är gjort på en blandning av 85% vin och 15% fruktlikör. Lillet lagras på ekfat under 6-12 månader. För att få den perfekta balansen blandas yngre årgångar av Lillet med äldre årgångar. På detta sätt får man ett vin med både frukt och kraft i smaken.

Läs mer

Recept - Dryck

Beefeater Gin & Tonic

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Ginger Bolt

Läs mer

Recept - Dryck

Gin & Tonic med en twist

Historien om gin börjar redan 1572 då en holländsk professor upptäckte att kombinationen av alkohol och enbär inte bara hade en medicinsk effekt, utan dessutom var god. Denna dryck kom att kallas genièvre, som är franska för enbär. Med tiden började man blanda socker och örter i medicinen och så föddes den holländska nationaldrycken Genever. Under 1600-talet tog soldater med sig drycken över Engelska kanalen och på 1700-talet gjorde engelsmännen en egen, torrare variant som fick namnet gin. Det här är en fruktigare och syrligare variant av den klassiska drinken Gin & Tonic med grapefrukt.

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger

Läs mer