sv en

Cidraie

Normandie liknar inte övriga Frankrike. Där finns inga vingårdar, i stället finns det äppelodlingar fulla av äpplen som ska förädlas till cider eller calvados. Det finns ca 7 miljoner äppelträd i Normandie och nästan 2000 olika sorter.

 • Färg

  Gyllengul.

 • Doft

  Fruktig med inslag av mogna äpplen.

 • Smak

  Halvtorr, medelfyllig, fruktig, balanserad smak med viss längd och inslag av moget äpple.

 • Passar till

  Passar bra väl kyld till asiatiska rätter och som sällskapsdryck.

 • Land

  Frankrike

 • Region

  Normandie

 • Alkoholhalt

  4%

Cider har en lång tradition i framförallt Frankrike, Storbritannien och Spanien. Cider kan vara söt, halvtorr eller torr och beroende på hantering och val av äppelsorter. Cider kan ha allt från en mörk gulröd färg till nästan vit. Smaken kan variera från mycket kraftig till klar och enkel. Cider har oftast bubblor men kan också vara stilla. Äkta cider brukar ha en alkoholstyrka mellan 3 och 8%.

Till Cidraie använder man inte alls sommarsorterna av äpplen utan av sorter som mognar från oktober och framåt. Efter mustning sker jäsningen uteslutande av vildjäst. I äpplena finns många olika jästsorter som avlöser varandra under processen alltefterson förhållandena för jästtypen är bäst.

I Frankrike är reglerna för cider mycket strikta. En fransk cider får inte innehålla något annat än äpplen, och då inte ens alla äppelsorter, utan enbart äpplen som klassificerats som cideräpplen. Fransk cider har sällan en alkoholstyrka över 5% eftersom man strävar efter en naturligare process utan tillsatser.
Man dricker ofta cider till crepes, men svensk husmanskost har tradionellt en del sötma som matchas väl av äppeltonerna, speciellt fläskkött.


Cidraie på Systembolaget

Mångfaldig guldvinnare på Stockholm Beer & Whisky Festival

Volymer

Art. Nr 1806
Volym 330 ml
Pris 20 kr
System bolaget Hämta PDF