sv en

Cognac

Martell VSOP

Jean Martell kom från ön Jersey till Frankrike 1715. Han började sin karriär som diversehandlare där cognac ingick i sortimentet. Han gifte sig två gånger, båda gångerna med medlemmar i cognacsfamiljer, och kom på så sätt ytterligare in i cognacshandeln. Efter fem år hade Jean Martell lyckats så bra att han exporterade 40 000 fat årligen. År 1815 bestämde sig hans arvingar för att koncentrera sig enbart på den lyckade handeln med cognac. Företagets leds idag av åttonde generationen Martell.

 • Doft

  Inslag av eldighet, kanel, vanilj, brunt socker, ekfat med peppriga nyanser.

 • Smak

  Fruktig, rik och kraftfull med eldig avslutning.

 • Land

  Frankrike

 • Alkoholhalt

  40 %

Martell produceras av druvor från de fyra främsta regionerna i Cognac. Grande och Petite Champagne ger styrka, Borderies ger fyllighet och Fin Bois ger lätthet. Borderies, det minsta distriktet i Cognac är viktigast för Martell och det är den som ger den blommiga och mjuka ton som är så karaktäristisk för Martell. Martell lagras på ekfat från Tronçais vilket skiljer från de flesta konkurrenter som lagrar sin cognac på fat från Limousin. Tronçais’ ek som är mer kompakt i fibrerna som ger en lättare, elegantare och mer komplex cognac.

Martell räknas som det äldsta av de stora internationella Cognacshusen. Martell är en världsledande cognacs firma som odlar egna druvor samt köper ytterligare vid behov. Husets egna vingårdar om 400 hektar täcker idag ca 5 % av husbehovet. 1831 lanserades den första VSOP till kungen av England (då Henry IV). På den tiden var cognac väldigt mörk (som rom) och han ville ha en ljusare cognac, därav namnet. Medelåldern för Martell VSOP är 6 år (minimiålder är 4 år).

Martell VSOP finns i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas på systembolaget.se

www.martell.com

"Créateurs de Convivialité"

Volymer

Art. Nr 87234
Volym 700 ml
Pris 501 kr
System bolaget Hämta PDF

Inspiration

Recept - Dryck

Martell Floral Cherry

Läs mer

Recept - Dryck

Martell Toasted Lemon

En klassisk cognacdrink som är vacker i sin enkelhet; Cognac, triple sec och färsk citronjuice. En enastående mjuk drink där sötman från den grillade citronen framhäver Martell VSOPs delikata kvalitéer och även en smak av caramel. Martell VSOP har en eldig doft med inslag av kanel, vanilj, brunt socker, ekfat med peppriga nyanser. Den har en fruktig, rik och kraftfull smak med eldig avslutning.

Läs mer