sv en

Margarita – En mytomspunnen världskändis

Margarita är en populär cocktail som består av tequila, likör, limejuice och is, serverat i ett saltkantat glas. Det finns många olika versioner om vem som var först med att komponera cocktailen runt 1940-talet. Vilken av dem som är sann lämnar vi osagt, men vi kan definitivt konstatera att den föddes ur viljan att imponera på kvinnor.

Carlos "Danny" Herrera, ”Rancho La Gloria” , Mexico

Carlos "Danny" Herrera, ägare av Rancho La Gloria i Tijuana, Mexico,  hävdar att det var han som uppfann Margaritan 1938.  Det som ska ha inspirerat honom till att kompenera ihop drinken var en gäst som var allergisk mot all sprit förutom Tequila. 

 

Hon ville inte dricka spriten ren, eller som den klassiska Tequila-shoten med salt och lime, så Danny komponerade ihop en drink bestående av de ingredienser som man vanligtvis använder till shoten. Där och då ska alltså den klassiska cocktailen uppfunnits – så säger iallafall hans dödsruna.

 

Carlos Orozco ”Ensenada”, Mexico 

En annan version handlar om bartendern Carlos Orozco sp, exprimenterade med nya drinkblandningar hösten 1941 när Margarita Henkel klev in. Margarita var dotter till den tyska ambassadören i Mexico och blev den första personen som fick smaka på den nya drinken. Därav namnet – Margarita.


Danny Negrete ”Agua Cliente Race Track”, Mexico

Danny Negrete namnges också som uppfinnare av Margarita. Enligt uppgifter var cocktailen en bröllopspresent till hans svägerska som givetvis hette - Margarita.
Negrete jobbade på Agua Cliente Race Track, där han även serverade sin cocktail till dansaren Margarita Cansino – senare även känd som skådespelerskan Rita Hayworth.


Blomstrande Prästkrage

Det finns en teori till, som till skillnad från de tidigare inte har någon koppling till en kvinna vars namn är Margarita utan istället har kopplingar till blomman prästkrage. Prästkrage, eller ”daisy” på engelska betyder ”margarita” på spanska. Och under förbudstiden i USA så fanns det en populär cocktail som hette Daisy. Den enda skillanden är att den görs med brandy istället för tequila som används till Margarita.
  
Det här är ett bevis på vilken skillnad valet av ingredienser kan göra. För hur många människor i dag har hört talas om drinken Daisy? Margarita däremot har blivit en mytomspunnen världskändis. Inspiration

Tips - Dryck

Absolut Elyx

ABSOLUT ELYX är en hyllning till den långa svenska traditionen av vodkatillverkning och produktionen har skett enligt gamla kunskaper som förts vidare från generation till generation av vodkatillverkare. Det innebär att ABSOLUT ELYX är skapad av finaste vintervete som destillerats i en koppardestillator från 1929.

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Sauvignon Blanc - Druva värd att fira!

Den första fredagen i maj varje år firar man Sauvignon Blanc Day. Viner på sauvignon blanc blir friska och krispiga med smak av nässlor, krusbär och citrus.

Läs mer

Tips - Dryck

Inkludera alla med UnVINED

Läs mer

Tips - Dryck

Ekologiskt vin från Australien

Läs mer