Tips - Dryck

Craft Pairing

Craftpairing är en finare variant av britternas tradition att jaga ner en öl med en whisky chaser. Whisky och öl speglar ju varandra. Basen är ofta kornmalt – whisky är ju inget annat än destillerat lagrat öl. Med andra ord är maltdryckerna som gjorda för varandra.

Låt whisk(e)y förhöja ölen

Kan en öl bli godare än den är? Ja, genom att låta en väl vald whisky lyfta en bra öl till nya höjder. Aromerna omfördelas och kommer ut på ett nytt sätt.

Jakten på den perfekta kombinationen

Vi har dykt ner i floran av svenska hantverksbryggerier och matchat utvald whisk(e)y mot öl av olika slag. Ungefär varannan kombo funkar hyfsat, var fjärde är bra och var tionde är himmelsk. Faktum är att parterna påverkar varandra, beroende på vilken whisky man dricker förändras smaken hos ölen och vice versa. Viktigt är att duon kan samarbeta, det får inte bli en fajt på liv och död. Bäst är när ölen gör whiskyn mer avancerad och komplex, eller när destillatet breddar och ger ölen större kropp.

Sötman är svaret 

Den gemensamma nämnaren är sötma. All whisky byggs av söta estrar, öl är torrare men där finns ändå en smygande restsötma som svetsar samman smakerna. När kornet mältas och sedan mäskas dras sockret fram, jästen konsumerar det söta för att tillverka alkohol. I whiskypannan kokas estrarna tillbaka in i spriten och eken fyller på med ännu mer sötma under lagringen.

Craftpairing - steg för steg

Hur går det till? Ha inte bråttom, man ska hinna andas emellan sipparna och låta aromerna landa i gommen. Det räcker med en minimal sipp av whiskyn, en hel slurk alkohol knäcker smaklökarna. Av ölen kan man ta en liten klunk men inte så mycket att munhålan dränks. Tänk på tempot så du hinner med att avkoda skeendet och få tid att njuta. Att kombinera smaker och frammana effekten 1+1=3 är nästa generation av njutning. När drycken i sig inte är tillräcklig utvecklar livsnjutaren själv smakerna genom att addera en katalysator för att trigga det bästa hos favoritflaskan. Lysande kombos upplevs som trolleri. Magi som du nu är med om att skapa. Prova våra kombinationer och upplev vad som händer med whiskyn respektive ölen.

Hitta mer kombinationer på craftpairing.se

 

Inspiration

Tips - Dryck

Minttu Polar Pear

Läs om det senaste tillskottet i Minttu-familjen!

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Luxury Range - Perrier Jouët Belle Epoque

Läs mer

Tips - Dryck

Historien om Irish Coffee

En fuktig och kall vinterdag 1940 efter en besvärlig resa steg tolv, in till benet frusna Amerikanska turister, av en Pan AM flygbåt på västra Irland. Den kvicktänkte bartendern vid namn Joe Sheridan hade tänkt bjuda de frusna turisterna på kaffe men ändrade sig snabbt. Istället kom Sheridan på den briljanta iden att hälla en skvätt whiskey i kaffet för att ytterligare värma de stelfrusna passagerarna. Vips — en ny drink var född: Irish Coffee.

Läs mer

Tips - Dryck

St. Patrick's Day

Läs mer

Tips - Dryck

Stoneleigh Vineyards

Läs mer