sv en

Tips - Dryck

Craft Pairing

Craftpairing är en finare variant av britternas tradition att jaga ner en öl med en whisky chaser. Whisky och öl speglar ju varandra. Basen är ofta kornmalt – whisky är ju inget annat än destillerat lagrat öl. Med andra ord är maltdryckerna som gjorda för varandra.

Låt whisk(e)y förhöja ölen

Kan en öl bli godare än den är? Ja, genom att låta en väl vald whisky lyfta en bra öl till nya höjder. Aromerna omfördelas och kommer ut på ett nytt sätt.

Jakten på den perfekta kombinationen

Vi har dykt ner i floran av svenska hantverksbryggerier och matchat utvald whisk(e)y mot öl av olika slag. Ungefär varannan kombo funkar hyfsat, var fjärde är bra och var tionde är himmelsk. Faktum är att parterna påverkar varandra, beroende på vilken whisky man dricker förändras smaken hos ölen och vice versa. Viktigt är att duon kan samarbeta, det får inte bli en fajt på liv och död. Bäst är när ölen gör whiskyn mer avancerad och komplex, eller när destillatet breddar och ger ölen större kropp.

Sötman är svaret 

Den gemensamma nämnaren är sötma. All whisky byggs av söta estrar, öl är torrare men där finns ändå en smygande restsötma som svetsar samman smakerna. När kornet mältas och sedan mäskas dras sockret fram, jästen konsumerar det söta för att tillverka alkohol. I whiskypannan kokas estrarna tillbaka in i spriten och eken fyller på med ännu mer sötma under lagringen.

Craftpairing - steg för steg

Hur går det till? Ha inte bråttom, man ska hinna andas emellan sipparna och låta aromerna landa i gommen. Det räcker med en minimal sipp av whiskyn, en hel slurk alkohol knäcker smaklökarna. Av ölen kan man ta en liten klunk men inte så mycket att munhålan dränks. Tänk på tempot så du hinner med att avkoda skeendet och få tid att njuta. Att kombinera smaker och frammana effekten 1+1=3 är nästa generation av njutning. När drycken i sig inte är tillräcklig utvecklar livsnjutaren själv smakerna genom att addera en katalysator för att trigga det bästa hos favoritflaskan. Lysande kombos upplevs som trolleri. Magi som du nu är med om att skapa. Prova våra kombinationer och upplev vad som händer med whiskyn respektive ölen.

Hitta mer kombinationer på craftpairing.se

 

Inspiration

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Läs mer

Tips - Dryck

ABSOLUT MIXT - Ny produkt i stilren design

Sommaren 2017 lanserar Absolut en helt ny produkt, Absolut Mixt. En färdigmixad dryck förpackad i stilren design.

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Tips - Dryck

Inkludera alla med UnVINED

Läs mer

Tips - Dryck

Sauvignon Blanc - Druva värd att fira!

Den första fredagen i maj varje år firar man Sauvignon Blanc Day. Viner på sauvignon blanc blir friska och krispiga med smak av nässlor, krusbär och citrus.

Läs mer