sv en

Tips - Dryck

Enligt gammal tradition

Familjen Zonin – vinmakare sedan 1821 och ägare till egendomen Rocca di Montemassi lanserar ett nytt vin i Sverige gjord enligt traditioner från 1400-talet. ”- Detta är ett speciellt vin där vi tar tillvara på en unik bevarad framställningsmetod med lång historia som våra förfäder en gång uppfann. Resultatet är ett vin med stor intensitet och torkad frukt med kryddighet och aromer av cassis, plommon och tobak.” förklarar vinmakaren Frederico Giovannetti.

Zonin_Frantzen_Hr2015_01.jpg

Området där Rocca di Montemassi ligger har gjort sig känt som "Italiens Kalifornien"

Governo all´uso Toscano är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Governo är namnet på både vinet och tillverkningsmetoden som innebär att delar (ca 20%) av sangiovesedruvorna separeras vid skörd och lufttorkas i tre månader. De torkade druvorna, rika på socker och smak, tillsätts sedan till det färdiga vinet och en andra jäsning äger rum. Vinet får sedan lagra på franska ekfat i sex månader. Tekniken härstammar från 1400-talet i Toscana och bidrog till ökad koncentration och smak men hjälpte även till att stabilisera vinet. Sangiovese lämpar sig väl att lufttorka eftersom den behåller sin knivskarpa syra medan fruktigheten ökar i intensitet.

Egendomen Rocca di Montemassi ligger i området Maremma, ett nytt vinområde vid kusten i södra delen av Toscana. Närheten till havet och de många soltimmarna har gjort området känt som ”Italiens Kalifornien”. Det maritima klimatet ger stora variationer i temperaturerna mellan varma dagar och kalla nätter som kommer av den kylande effekten från havsvindarna som sveper in under kvällarna. Druvornas mognadsprocess förlängs - vilket är optimalt för den så viktiga balansen mellan socker och syra.

Maremmas kust räknas till de yngsta vinområdena i Italiens långa historia och har ett unikt mångfacetterat landskap med olivträd, pinjetall och mineralrik jord. Det odlas främst sangiovese, men även cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viognier. Områdets potential var början till Super Tuscan-vinerna som snabbt fick kultstatus under tidigt 90-tal. Våren 2012 fick Maremma Toscana DOC status. 

Governao all’ uso Toscana och succéboxen Rocca di Montemassi Sangiovese kommer båda från vinhuset Rocca di Montemassi. Rocca di Montemassis vinmakare Federico Giovannetti förklarar; ”- Detta är ett speciellt vin där vi tar tillvara på en unik bevarad framställningsmetod med lång historia som våra förfäder en gång uppfann. Resultatet är ett vin med stor intensitet och torkad frukt med kryddighet och aromer av cassis, plommon och tobak.”

Inspiration

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Tips - Dryck

Zonin Prosecco 1821 - En riktigt bra Prosecco

Läs mer

Tips - Dryck

Absolut Uncover

Med kreativitet som en av Absoluts starkaste drivkrafter presenteras nu stolt årets Limited Edition flaska – Absolut Uncover.

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Stoneleigh Vineyards

Läs mer

Tips - Dryck

Absolut Lime

Absolut kompletterar nu sin citruskollektion med Absolut Lime, en vodka smaksatt med helt naturliga ingredienser. Absolut Limes friska och tydliga smak av nypressad lime utgör en perfekt grund för såväl enkla som mer avancerade drinkar.

Läs mer