Tips - Dryck

Ekologiskt vin från Australien

Australiens vinexport har ökat för första gången på sju år och fokus är på ekologi, kvalitet samt vin med lägre alkoholhalt.

Ekologiskt vin på frammarsch

Efterfrågan på ekologiskt vin ökar stadigt vilket vi ser som mycket positivt. Hållbarhet är framtiden! Och för att lyckas med en sådan omställning är det viktigt att göra rätt från början.  

Hur blir man certifierad?

Att certifieria sig för ekologisk odling tar cirka 3 år. Den främsta skillnaden gentemot konventionell odling är att under och efter omställningen får inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel användas. Istället för att bespruta mot skadeinsekter vid angrepp så får man utveckla andra lösningar, som att plantera flora som drar till sig skadeinsekternas naturliga fiender. Ekologisk odling och vinifiering är på många sätt mer hantverksmässig och arbetskrävande. Skörden blir mindre, men i gengäld får man en produkt med lägre miljöpåverkan.

Jacob's Creeks ekologiska odlingar

Jacob's Creek har kommit långt i omställningen av sin egen produktion och köper även in druvor från kontrakterade ekologiska bönder. De besöks kontinuerligt och druvornas kvalité kontrolleras noggrannt. På så sätt kan vi garantera att alla druvor vi tar in är precis så bra som vi vill. Vi smakar av och graderar druvorna till det vi ska producera. 

Har ekologiska viner blivit bättre?

Ekologiska viner har blivit bättre senaste åren, dels för att mer kunniga vinmakare har påbörjat ekologisk odling, men också för att de ekologiska vingårdarna har blivit äldre. Unga vingårdar ger mindre komplexa viner. 

Rigorös kontroll och uppföljning

Fusk är i princip omöjligt och totalt främmande hos så stora, seriösa producenter som Jacob’s Creek. All ekologisk odling och vinifiering certifieras av oberoende organisationer.

Ekologiskt, ett säljargument?

Intresset för ekologiska viner är stort bland medvetna konsumenter, och efterfrågan är särskilt stor i Skandinavien men ökar även i USA. Men det viktigaste av allt, vinet måste smaka gott om det ska sälja.

Jacob's Creek ekologiska viner på Systembolaget

Jacob's Creek har i dagsläget flera ekologiska viner på marknaden. Och de blir stadigt fler. Du hittar några av dem här!

Text: Mikael Sundström & Katarina Alwin

Inspiration

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Kooperativet Moselland ligger i hjärtat av Mittelmosel i byn Bernkastel-Kues som räknas som huvudbyn i området. En charmig by som är delad av floden Mosel med Bernkastel på den ena sidan och Kues på den andra. Uppkallad efter Patron Nicolaus Kues, en för tiden vidsynt och berest man som levde här på 1200-talet. Här hittar du klassiska korsvirkeshus, kullerstenar blandat med blommor och vingårdar. Staden är ett välbesökt turistmål och det är lätt att förstå varför. Här finns även Tysklands godaste Bratwurst, bara fråga efter Uwes ställe.

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Viña San Pedros hållbarhetsarbete

Mannen kommer springande mot mig. På huvudet har han två plastbunkar fyllda med druvor som han vant tömmer i den stora behållaren. Förmannen slänger åt honom två poletter som han fångar i luften, springandes på väg tillbaka till sin plats bland vinrankorna. Klockan är åtta på morgonen och solen börjar komma upp över horisonten. Det är vinskörd i Chile.

Läs mer

Tips - Mat

Valentine med Absolut Elyx och Sophies Canelé

Läs mer

Tips - Dryck

Bålen är tillbaka

Läs mer