sv en

Tips - Dryck

Ekologiskt vin från Australien

Australiens vinexport har ökat för första gången på sju år och fokus är på ekologi, kvalitet samt vin med lägre alkoholhalt.

Ekologiskt vin på frammarsch

Efterfrågan på ekologiskt vin ökar stadigt vilket vi ser som mycket positivt. Hållbarhet är framtiden! Och för att lyckas med en sådan omställning är det viktigt att göra rätt från början.  

Hur blir man certifierad?

Att certifieria sig för ekologisk odling tar cirka 3 år. Den främsta skillnaden gentemot konventionell odling är att under och efter omställningen får inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel användas. Istället för att bespruta mot skadeinsekter vid angrepp så får man utveckla andra lösningar, som att plantera flora som drar till sig skadeinsekternas naturliga fiender. Ekologisk odling och vinifiering är på många sätt mer hantverksmässig och arbetskrävande. Skörden blir mindre, men i gengäld får man en produkt med lägre miljöpåverkan.

Jacob's Creeks ekologiska odlingar

Jacob's Creek har kommit långt i omställningen av sin egen produktion och köper även in druvor från kontrakterade ekologiska bönder. De besöks kontinuerligt och druvornas kvalité kontrolleras noggrannt. På så sätt kan vi garantera att alla druvor vi tar in är precis så bra som vi vill. Vi smakar av och graderar druvorna till det vi ska producera. 

Har ekologiska viner blivit bättre?

Ekologiska viner har blivit bättre senaste åren, dels för att mer kunniga vinmakare har påbörjat ekologisk odling, men också för att de ekologiska vingårdarna har blivit äldre. Unga vingårdar ger mindre komplexa viner. 

Rigorös kontroll och uppföljning

Fusk är i princip omöjligt och totalt främmande hos så stora, seriösa producenter som Jacob’s Creek. All ekologisk odling och vinifiering certifieras av oberoende organisationer.

Ekologiskt, ett säljargument?

Intresset för ekologiska viner är stort bland medvetna konsumenter, och efterfrågan är särskilt stor i Skandinavien men ökar även i USA. Men det viktigaste av allt, vinet måste smaka gott om det ska sälja.

Jacob's Creek ekologiska viner på Systembolaget

Jacob's Creek har i dagsläget flera ekologiska viner på marknaden. Och de blir stadigt fler. Du hittar några av dem här!

Text: Mikael Sundström & Katarina Alwin

Inspiration

Tips - Dryck

Hitta rätt rosévin!

Letar du efter härliga roséviner att avnjuta i vår och sommar? Richard Doumani från Pernod Ricard Winemakers tar pulsen på två roséviner från Jacob’s Creek.

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Tips - Dryck

Sauvignon Blanc - Druva värd att fira!

Den första fredagen i maj varje år firar man Sauvignon Blanc Day. Viner på sauvignon blanc blir friska och krispiga med smak av nässlor, krusbär och citrus.

Läs mer

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Läs mer

Tips - Dryck

A new mate! Carrington Rosé

Läs mer