sv en

Tips - Dryck

Historien om Gin & Tonic

Gin & Tonic är fortfarande en av våra absolut populäraste drinkar i Sverige. Drinken har återigen blivit trendig och mycket kanske tack vare att nya ”finare” tonics kommit ut på marknaden och sätter guldkant ihop med bra gin. Dock gömmer historien och dess sägenomspunna tillkomst mycket mer än så.

beefeater24-and-tonic.png

KININ FRÅN CINCHOATRÄDET

Till att börja med består en Gin & Tonic av, som namnet antyder, gin och tonic. Gin är en torr sädessprit smaksatt med enbär, medan tonicvatten däremot är sötat vatten där man har små mängder av utspätt ”kinin”. Kinin är ett mycket effektivt muskelavslappnande medel som sedan modern tid utvinns ur pulveriserad bark från ”Cinchoaträdet”. Ett ämne som sedan århundraden tillbaka har använts av Sydamerikanska indianer utspätt med vatten mot frossa. Inte förrän på 1820-talet kunde dock det rena ämnet kinin utvinnas från barken och radikalt förbättra dess verkningseffekt. Något som skulle komma att få stora konsekvenser.


VETENSKAPLIG UPPTÄCKT

I en tid då imperialismen (eller neo-kolonialismen) var utbredd och kapplöpningen om territoriella delar i Afrika var som störst skulle kininet visa sig vara vändpunkten i en avstannad expansionsprocess. Afrika, speciellt de västra regionerna, var känt som ”den vite mannens grav” på grund av den stora faran som malarian då utgjorde. Under 1700-talet
överlevde bara en av tio av de soldater européerna skickade djupare in i fastlandet. Kanske den viktigaste vetenskapliga upptäckten som gjorde erövring och imperialism möjlig var alltså kininextraktet, som då fortfarande blandades ut med sötat vatten och kallades tonicvatten.

Hur kom då gin in i bilden? Det sägs att det utblandade kininet, det vill säga tonicvattnet, fick utstå mycket kritik hos de brittiska soldaterna på grund av sin mycket beska och bittra smak. Detta ska dock tydligen ha mildrats till viss del bland manskapet genom att späda ut vätskan med gin. Således skapades troligtvis drinken Gin & Tonic och med detta sammanfattas historien bakom drinkens tillkomst. Idag innehåller tonicvattnet som säljs i vanliga matvarubutiker mycket låga mängder kinin, enbart för den karakteristiska smakens skull, och fungerar inte om du försöker skydda dig mot malaria!

Inspiration

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Absolut Rainbow är en ny specialdesignad flaska som lanseras i samband med Stockholm Pride 2017. Flaskan är inspirerad av mångfald, ett av flera områden som Absolut jobbar med för att skapa en mer öppen värld.

Läs mer

Tips - Dryck

Luxury Range - Absolut Elyx

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Inkludera alla med UnVINED

Trenden med alkoholfritt vin fortsätter att hålla i sig och nu är utbudet större än någonsin. Borta är dagarna då den som inte vill dricka alkohol på en middag endast blir erbjuden läsk eller vatten. Genom att bjuda på Jacob's Creek UnVINED får du alla gäster att känna sig inkluderade.

Läs mer

Tips - Dryck

Absolut Extrakt

Läs mer