sv en

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Kooperativet Moselland ligger i hjärtat av Mittelmosel i byn Bernkastel-Kues som räknas som huvudbyn i området. En charmig by som är delad av floden Mosel med Bernkastel på den ena sidan och Kues på den andra. Uppkallad efter Patron Nicolaus Kues, en för tiden vidsynt och berest man som levde här på 1200-talet. Här hittar du klassiska korsvirkeshus, kullerstenar blandat med blommor och vingårdar. Staden är ett välbesökt turistmål och det är lätt att förstå varför. Här finns även Tysklands godaste Bratwurst, bara fråga efter Uwes ställe.

Spitzhaeuschen_Bernkastel.jpg

Moselland

Moselland är Tysklands största vinkooperativ och producerar över 23 miljoner liter kvalitetsvin varje år!

Moselland är det största kooperativet med över 2500 medlemmar och kultiverar 2300 ha som ger hela 23 miljoner liter vin varje år. De säger stolt Die Rieslingexperten och har följaktligen ett gott öga till druvan som står för över 40% av deras druvor, men odlar även druvor som müller-thurgau, pinot grigio, pinot blanc, silvaner, den lokala elbling (med en 2000-årig historia) och pinot noir. Kooperativet har genomgått en stor generationsförändring och det är idag ett ungt dynamiskt team.

Vinmakare är Manuel Brixius, en härlig ung kille utbildad i Gaisenheim med stor passion för sitt jobb. Moselland är nytänkande och välorganiserade och har ett stort kvalitetsprogram för att stötta sina medlemmar. De vet hur marknaden ser ut och kan följaktligen styra upp sina medlemmar. En win-win situation för alla parter. Moselland får den kvalitet som de vill ha och vinbönderna får bättre betalt för sina druvor.

Trycket från konsumenten på ekologiskt vin har ökat mycket de senaste åren vilket gjorde att Moselland tidigt startade en process för att få fler vinbönder ekologiska. För att gå över till ekologisk odling måste vingården vara fri från kemikalier i minst tre år. De har program som deras bönder kan följa och har idag lite mer ekologiska druvor av rätt kvalitet än de behöver för sin produktion. Men exportchefen Michael Probst är övertygad om det är en riktning de måste följa i framtiden. Svenskarna är miljömedvetna och letar aktivt efter ekologiska produkter.

Moselland tar stor del i sina vinbönders utveckling via deras eget ”advisery board” som besöker varje odlare på ett rullande schema. De har full kontroll över jordmåner, klimatfaktorer och behandlingsmetoder i vingårdarna. Den ekologiska processen tar ca 3 år för odlarna och under tiden bistår Moselland med kompetens och kostnadsanalyser till vingårdarna. Produktionskostnaderna för den enskilda vingården kan öka med så mycket som 5-10%.

Spännande med detta arbete är att känslan av ”terroir” ökar i vinerna eftersom aktiviteten mellan vinbonden, vingården, druvan och klimatförutsättningarna ökar. Det ger godare viner till konsumenterna!

Inspiration

Tips - Dryck

Ny årgång - Belle Epoque 2011

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Absolut Rainbow är en ny specialdesignad flaska som lanseras i samband med Stockholm Pride 2017. Flaskan är inspirerad av mångfald, ett av flera områden som Absolut jobbar med för att skapa en mer öppen värld.

Läs mer

Tips - Dryck

1865 Pinot Noir

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Nyhet: Pinot Grigio

Jacob’s Creek Lighter Alcohol Pinot Grigio finns på Systembolaget från och med 1 juni 2016.

Läs mer

Tips - Dryck

Enligt gammal tradition

Läs mer