sv en

Vi besöker Mat & Vin Slottsparken i Malmö

Marie och Peter Skogström driver tillsammans Mat & Vin Slottsparken i Malmö, som öppnade i april 2012. De är båda två riktiga smakproffs som ihop har många års erfarenhet bakom sig med otaliga tävlingar, medaljer och Peter som en del av kocklandslaget under många år och vann årets kock 2006. Så det är mycket som har kantat deras väg under åren och inte mycket som de inte har provat.

mat-vin-slottsparken (1).jpg

Peter och Marie SKOGström

"Det ska vara gott, enkelt och med smaken i fokus!"

Mat & Vin Slottsparken ligger som namnet antyder mitt i en av Malmös vackra parker omgiven av gräsmattor, planteringar, vackra blommor och kanaler i den välskötta Slottsparken. Huset har blivit unikt med fönster åt alla väderstreck som ger en härlig känsla inne i lokalen.

Det gamla huset hade inte blivit mycket ompysslat sedan 1971 då de tog chansen att skapa ett mat- och vinhus - en smakens högborg för de som gillar det lilla extra. Tillsammans med arkitekten Karin Sandqvist satte de tänderna i det gamla huset för att plocka fram alla möjligheter och lägga till nya förutsättningar. Resulta - tet är fantastiskt!

Hos Mat & Vin Slottsparken finns det mesta som kan stimulera den som är mat- och dryckesintresserad. I en underbar miljö har de designat ett öppet kök för kurser och utbildningar och sista fredagen varje månad är hela stället öppet för en skön och avslappnad after work med smårätter och utvalda drycker. Här ordnas också varje vecka kalas, bröllop och nya smakmöten utöver det vanliga. Kalendern är full och de gör sitt bästa för att pussla in alla förfråg - ningar.

Peter och Marie lägger stor vikt vid drycken som de vill ska komplettera och addera smak till maten eller är det vice versa? Det ska vara gott, enkelt med smak i fokus.

Malmöregionen är en aktiv scen just nu och restauranger och nya koncept ser dagens ljus. Är du på besök i Malmö så missa inte nyöppnade Sot, den populära restaurangen Rebell el - ler deras nyöppnade krog Myteri. Restaurang Bastard får besök från hela landet och är du i lunchtagen så prova Saltimporten Canteen som har fantastisk lunch mitt i Malmö hamn eller P2 i Dockan. Underbar miljö i det som en gång var båtbyggarplats.

Vad fick er att välja restaurangbranschen?

P Jag var helt enkelt intresserad av mat. Var mycket med både mormor och mamma i köket från barnsben.

M det var nog intresset för hantverket och utforska vad man kan göra med olika råvaror. Dessutom den tilltalande pulsen i en bransch med mycket folk och service.

Vad är det som styr när man jobbat länge med mat och dryck?

P För mig är det säsongen utan att tveka. Ibland hittar jag ett vin som är förbaskat gott och då gör jag mat till det, eller så är det tvärt om. Jag är på span mest hela tiden efter nya kombinationer som intresserar.

M För mig är det också säsongen och kreativiteten. Hittar stor inspiration i smakupplevelser och hur saker och ting påverkar varandra. Det ska vara spännande i en meny och jag vill ha med hela smakpaletten.

Vad är smaktrenden just nu?

P Känner kanske inte att det är en trend att laga skandinavisk mat efter säsong, det har alltid varit ett självklart val för mig. Trenden är kanske att det har slagit igenom att utnyttja råvarorna bättre som ”nose to tail” vilket borde vara självklart. Lokalt och närproducerade produkter och det är bra att det har blivit en naturlig sak för köken. Det gynnar alla, både konsumenten och bonden.

M Den naturliga trenden avspeglas i hela samhället. Det ska vara grönt, ekologiskt och lokalt. Jag märker också att det är mycket snack om ugnar och vilken typ av kök man ska ha. Många som ska göra om hemma och frågar om råd. Fast det är kanske lite som på TV just nu, mycket snack och lite verkstad i hemmaköken.

Ni känner trenderna snabbare än andra. Är det ni som berättar för kunden eller är det tvärt om?

P Det är vi som förser kunden, det är en del av vårt jobb. Under mina tolv år med kurser har det bara hänt vid tillfälle att de har velat bestämma menyn. Vi placerar trenden, de förlitar sig på oss och det vi väljer, och kommer ofta tillbaka och vill ha liknande. Det gäller att hitta ett bra smakmöte. Lyssna in vad de önskar, översätta och så ska det vara enkelt och gott.

Vad är viktigast med smaker?

P Att njuta och uppleva.

M Upplevelsen hur smak påverkas i munnen. Som syrligt och hett och vad som samtidigt händer i kroppen. Hur vin och öl påverkar maten. Naturvinerna är inte alltid goda för sig men ihop med t ex umami eller annat kan det bara blixtra till i munnen i något nytt.

Favoritkombinationen av mat och öl?

P Sill och öl, närmare bestämt stekt inlagd strömming.

M Sill och öl för mig med, rökt inlagd mat är en fantastisk kombination.

Favoritkombinationen av mat och vin?

P För mig är det när nässlorna kommer på våren, laga nässelsoppa till en krispig sauvignon blanc. Eller tre gånger selleri ihop med rimmad sej till lätt krispigt vin! Det är friskt, runt och får ett fantastiskt lyft.

M Ett vin som lyfter maten. Jag gillar alla druvor, det gäller att hitta en bra kombination.

Är det stora smakskillnader i landet?

P Ja det tycker jag. Stockholm är också mer trendfokuserat, Göteborg mer klassiskt i sin smak och Malmö helt klart mer mångfald. Här är också lätt att få tag i mycket annorlunda kryddor och annan utländsk mat.

M Det märks att Skåne är tidig med allt i de olika säsongerna, vi är ofta först ut i landet med våra svenska säsongsprodukter. Dessutom har närheten till odlingarna och bonden påverkat den skånska smaken. Vi här i syd har länge köpt direkt från gården och hittat den kvaliteten vi vill ha.

Vad är mest populärt här i södra delen av landet?

P & M Skåne har helt klart mer fokus på råvara efter säsong och har varit så under en lång tid. Här nere upplever vi att man är ”från jord till bord” genom att säsongen ligger närmare konsumenten härnere. Man är nära till Skåne men även Blekinge, Österlen, Tyskland, Danmark. Det är mycket som finns i bara en radie av 20 mil.

Vad är det bästa med öl?

P Jag kan längta efter en öl när jag har mat som passar bra ihop med öl. Plötsligt blir jag sugen på en god, sval pilsner. Det är otroligt gott till salt mat som löjrom och sill. Älskar dessutom fenomenet 33 cl det är en perfekt storlek för mig. Men varför inte dela en stor flaska vid bordet? Det är snyggt att servera ur och blir ett läckert inslag på matbordet.

M Jag gillar speciellt mörka öl, tror det är beskan jag vill åt. Kanske också något lite annorlunda som sticker ut och ger en ny smakupplevelse. Kul med alla nya öl som fullständigt har exploderat på marknaden den senaste tiden. Sverige har en fin ölkultur.

När smakar en öl som bäst?

P Det är nog till sillen.

M För mig är det helt klart till mat, det är en suverän kombination.

Vad är det bästa med vin?

P Mångfalden och allt utbud. Gillar att kombinera ihop mat och vin och få dem att höja varandras smakupplevelse.

M Kanske är det trots allt att det finns så många sorters vin som alla bär sina unika spår av jordmån, växtplats och av vinmakarens dedikerade jobb.

När smakar vin som bäst?

P Alltid men gärna ihop med mat.

M För mig gör stunden ofta vinet. Eller är det värt om? Kanske den där stunden när man kommer hem och spontant är sugen på ett gott glas vin och bara kan njuta av den ädla drycken.

Vad är en bra smakkombination?

P Jag gillar det asiatiska köket ihop med vin i en match där hetta och syra passas in i lyckad kombination. Vi äter mycket asiatisk hemma och njuter gärna en riesling eller pinot gris. Självklart är det lite säsongstyrt.

M helt klart när smakerna förhöjer varandra, jag gillar bra riesling från olika länder tillsammans med asiatisk mat. Jag och Peter experimenterar en hel del med de smakerna när vi lagar mat hemma.

Text: Katarina Alwin

Inspiration

Tips - Mat

Valentine med Absolut Elyx och Sophies Canelé

Läs mer

Två smakproffs gör jobbet

Läs mer

Öl, vin & god mat

I triangel mellan Järntorget, Fiskekyrkan och de inre delarna av Göteborgs Hamn ligger Göteborgs just nu mest spännande område. Här har grävts, byggts och förstärkts under långt tid och nu börjar göteborgare och inresta besökare se vad som komma skall. Långgatorna är sedan länge skönt häng för partysugna mat- och dryckesentusiaster och nu har området mitt emot vaknat till liv. Mitt i smeten ett stenkast från Fiskekyrkan ligger Barabicu. Våra Drycker träffar där Andreas Harrysson. Han är krögare och en av delägarna i restaurangen. Andreas har ett långt förflutet i krogbranschen och driver sedan tio år tillbaka även Tranquilo som ligger på Kungstorget i centrala Göteborg. Han är bartender i botten och brinner för god mat och dryck.

Läs mer

Vi besöker Mat & Vin Slottsparken i Malmö

Läs mer