sv en

Välkommen till Friends Arena

Det är nästan som att komma på besök i en helt egen värld när man besöker Friends Arena. En magisk kameleont som på kort tid ändrar skepnad, besökare och evenemang. Ett litet mästerverk i logistik och planering. Här kan man ena dagen få njuta av Svenska fotbollslandslaget för att dagen därpå ta på partyskorna och lyssna på de tävlande i Melodifestivalen. Eller varför inte kolla på bandy eller Speedway.

FriendsArena2.jpg

Friends Arena

Här använder man bara riktiga råvaror med god smak!

Friends Arena är arbetsplatsen för mellan 40 till 1000 personer. Det är spännande och flexibelt och för att jobba här måste man vara en mästare på flexibilitet och dessutom ha en stor portion av engagemang för att ta sig an så stora utmaningar. Det har Joanna Walstam och Bengt Mårtensson som tar emot mig för ett besök och guidad tur i den nybyggda arenan. Knappt har färgen hunnit torka på väggarna och det är fortfarande stor aktivitet på byggandet runt omkring arenan men de har redan hunnit bli lite av veteraner sedan öppningen den 27 oktober. Flera stora event har hunnit avlösa varandra och kanske var eldprover att ena kvällen servera 9.000 julbord för att nästa göra om allt till en specialkomponerad middag på ett podie ute på arenan för 100 personer.

Köket med Neil Ponsonby i spetsen har redan fått bekänna färg sedan starten med sina 27.000 julbord bakom sig och ett flertal event efter det. Det är spännande att se hur de jobbar. Här använder man bara riktiga råvaror med god smak. Här ska tusentals personer kunna äta på kort tid innan en konsert där logistik är ledordet ihop med att maten är riktigt god. Till deras förfogande har de 1.400 m2 köksyta och ett flertal satellitkök runt Arenan. Springer man fel tar det tid, ett varv runt arenan är 1,2 km. Det är imponerande att titta in i kylar, kallkök, varmkök och deras eget bageri.

Vi tar en rundtur och samspråkar om deras spännande vardag.

Vad är det bästa med Friends Arena?

J Att få möjligheten att träffa alla olika människor, folk är här i positiv anda och gör något roligt och det smittar av sig på stämningen. Ingen dag är den andra lik.

B Storleken och mångsidigheten.

Vad innebär mat och dryck på de flesta arenor?

J Korv, bröd och storkök.

B Oftast är det korv och bröd med en öl.

Vad innebär mat och dryck hos er?

J Vi satsar på smak och mat av god kvalitet. Vi vill toppa gästens förväntan i varje rätt, vi har t ex tagit fram en egen korv med 80% kött, vi lagar all mat från grunden och använder sällan halvfabrikat. Vår bästa gren är att jobba med enkelhet, god smak och rena produkter av hög kvalitet. Stordrift med kvalitet. För att få det att fungera så har vi nio olika satellitkök runt Arenan som tar hand om slutfinishen innan servering. Det förhöjer kvaliteten. Det handlar om smart LOGISTIK!

Vad ska gästen mötas av när det gäller mat och dryck?

J Det ska vara gott och gå snabbt. Har du t ex bokat bord på någon av våra restauranger är det ofta någon tidspress i väntan på en konsert eller match. Vi har smarta menyer, kanske en färdig set-menue. För våra gäster förväntar sig ofta en perfekt trerätters på en timma.

B En trevlig och avspänd atmosfär med mat och dryck för alla.

Olika event kräver olika mat och dryck. Hur möter ni kunderna?

J Vi vill bredda arenaupplevelsen med just mat och dryck genom tre olika matsalar, i logerna, i bistrobaren där man möts av bredd och ett stort sortiment. Även hörnkioskerna har vi satsat på som serverar lite utöver det vanliga som t ex teriyakispett. Vi vill överraska och på invigning hade vi dillstuvad potatis med lax. Vi försöker ställa om utbudet beroende på säsong och vilken typ av event.

B Vi strävar efter att analysera vilken typ av event som lockar våra gäster och därefter sätta menyer och koncept efter detta!

Öl är hippare än någonsin. Hur märks det hos er?

J Inte så mycket dagligdags eftersom våra gäster har något begränsad tid men vi har självklart tagit upp tråden i logerna. Så våra medlemsgäster kan komma åt ett bredare och mer spännande utbud.

B Förutom att det dricks mycket öl så får vi ofta förfrågningar om olika mindre märken.

Vin är hippare än någonsin. Hur märks det hos er?

J Det är samma på vin – men vi har flera ställen som erbjuder lite annorlunda sortiment. För logegästerna som kan vara 1180 pers/92 loger och restaurang Norra matsalen som tar 500 personer och Carlsberg Bar 1847 som servar 350 pers finns ett blandat utbud. Vi vill att våra gäster ska upptäcka möjligheterna hos oss på Arena och komma två timmar innan och stanna kvar efter en konsert eller annat event.

B Gästerna läser menyerna mer noggrant och verkar mer intresserade och kunniga.

Hur syns en mat- och dryckestrend hos er?

J Inte på samma sätt som en liten restaurang eftersom tidspressen är hård och ofta fullt av folk men vi märker mycket snabbt om något inte funkar. Vi kommer satsa på mycket koncept och nya idéer och sedan är det lätt att följa statistiken.

B Kunden/gästen lägger stor vikt vid matupplevelsen när de besöker oss!

Friends Arena är en mötesplats och essentiellt i mötet är ofta mat och dryck? Vad säger ni, vad säger era gäster?

J Logerna är mycket nöjda med den mat och dryck vi serverat och vi får fin feedback. Vi är fortfarande i en uppstartsfas men är mycket lyhörda. Logistiken är otroligt viktig och våra 92 loger är som 92 små restauranger. Vi har haft många konferenser som verkligen uppskattar sin konferensdag i logen. Här jobbar vi med kvalitet och service. Kanske överträffar vi också deras förutfattade meningar och det blir en fantastisk dag. Vi får dagliga tackmail. Sedan proväter vi våra menyer med våra eventgäster som t ex melodifestivalen som är bortskämda med mat och dryck och det är viktigt att det ska fungera. Lockar vi hit ett event så vill vi vara lite bättre. Alla ska vara supernöjda.

Vad är det mest spännande som hänt här sedan starten?

J Det var när vi byggde om arenan till en enda stor bar på Swedish House Maffias event som gästades av 110 000 personer under totalt tre kvällar. Ett fantastiskt event/konsert där publiken inte hade fasta platser utan kunde röra sig fritt. Krävde stor planering men var fantastiskt lyckat. Sedan hade vi julbord för 9000 personer ena dagen och nästa en speciell julmiddag för en grupp på 100 pers. Vi byggde en liten kub på arenan flankerad av hundratals tända ljus. Spännande med ytterligheterna.

B Kan inte ange någon speciellt egentligen men Swedish House Maffia var stort och oerhört spännande och en utmaning! Sverige-England och Zlatans mål på tilläggstid är en klassiker!

Vad överraskar med Friends Arena?

J Jag tror det är vår helt unika multifunktionalitet. Att kunna göra våra koncept så totalt och helt unika.

B Storleken och mångfalden men ändå har vi utrymme för personliga möten!

Text: Katarina Alwin

Foto: Hanna Reuterwall

Inspiration

Välkommen till Friends Arena

Läs mer