sv en

Porträtt - Dryck

Barry Crockett

Irländska Jameson har på senare år gått från klarhet till klarhet på både den inhemska och den internationella whiskey-scenen. Jameson är idag världens mest sålda irländska whiskey med en marknadsandel om 60 procent i segmentet. En stor del i denna framgång stavas Barry Crockett.

Heritage_BarryCrockett_MasterDistiller1_1.jpg

BArry Crocket:

"Det är ingen överdrift att jag fick i mig whiskeyn med modersmjölken."

Jameson's recept på framgång

I botten finns traditionen och arvet som ger märket trovärdighet. Samtidigt borgar bredden och kvaliteten i destilleriets övriga sortiment för att blandningarna kan varieras utan att Jameson tappar sin identitet. Men den största orsaken till framgångarna är hängivna och kompetenta medarbetare. Erfarna yrkesmänniskor som vet att man aldrig får glömma sin historia om man ska lyckas ta ut rätt riktning mot framtiden.

Irish Distillers

Den som kanske mest av alla representerar den gruppen är Barry Crockett. Sedan 30 år Master Distiller på Midleton Distillery i Cork cirka 26 mil sydost om Dublin. Eller rättare sagt på New Midleton Distillery som stod klart 1975 och tog över produktionen från det gamla destilleriet. De båda anläggningarna ligger bredvid varandra och det gamla, med anor från tidigt 1700-tal, är numera besökscenter och museum. Det var i kristidens 1966 som de tre whiskyproducenterna John Power & Son, John Jameson & Son och Cork Distillers Company gick samman och bildade Irish Distillers Group. Och det enda stället där det gick att bygga ett nytt stort destilleri var just i Midleton.

Från det att bolaget bildades tills det nya destilleriet kom igång förändrades villkoren för den irländska industrin radikalt i och med att man kom med i EEC 1973. Innan dess var den irländska ekonomin isolerad och landet var fattigt. Men Barry hade det ändå ganska bra under sin uppväxt. Hans pappa var nämligen också Master Distiller. På dåvarande Old Midleton. Jobbet var ett av de högst ansedda och den vitrappade herrgårdsliknande tjänstebostad där familjen bodde ligger fortfarande kvar som en oas mitt i fabriksområdet.

Master Distiller Barry Crockett

Barrys huvudfunktion är att köpa in rätt säd, rätt korn och rätt malt. Allt handlas på den inhemska marknaden. Malten levereras till exempel till största del av ett företag i Cork. Nästa viktiga funktion är att kontrollera bryggning och destillering.

 

– Vi har ett antal gamla märken som Paddy, Parish och Jameson. Det är mitt ansvar att se till att vi behåller deras karaktär. Samtidigt ska jag utveckla nya sorter som vi kan lagra. Utöver detta reser Barry mycket. Tidigare mest för att lösa tekniska frågor, men nu handlar det alltmer om marknadsföring.

 

– En av mina roller är att försöka vara en så bra chef som möjligt. Om man inte är det kan man inte räkna med att jobbet blir gjort på ett bra sätt. Marknadsföring handlar om samma sak. Det gäller att kunna ta hand om folk. Det är viktigt att nå fram med information på ett bra sätt. I det jobbet har Barry märkt att han har nytta av att han har traditionerna i ryggen.

Återintroduktion av Single Pot Still

Det är en rad olika faktorer som bidragit till framgångarna som Jameson upplever nu. Satsningen på blended whiskey är den viktigaste orsaken, men framöver finns stor tilltro till ”Single Irish Pot Still Whiskey”. Förhoppningen är att Single Pot Still kommer att göra samma sak för irländsk whiskey som Single Malt gjort för skotsk. 

Utmaningar med lagrad whiskey

Hur kan man då veta att en whiskey man tillverkar verkligen blir god om 12, 18 eller 24 år?

 

– Vi lutar oss mot vår historiskt sett långa erfarenhet. Den borgar för att det ska bli bra. Men vi gör alltid en massa prototyper innan vi bestämmer oss. Vi har fat i lager som vi inte vill använda just nu. Men deras tid kommer. Det finns flera faktorer som avgör när det lagrats klart. Det kan vara marknaden, eller kanske behovet av att skapa ett nytt märke.

 

– Historian är en del av vår framgång. Men vi kan inte leva bakåt i tiden. Vi måste ta vår historia med oss och anpassa den till de nya tiderna, säger Barry 

Inspiration

Porträtt - Dryck

Paul Ricard

Redan som ung student på konstskolan, School of Fine Arts, var Pauls Ricards stora dröm att skapa och tillverka sin egen pastis. I över ett år laborerade han med olika dekokter på anis, kryddor från Provence ihop med lakrits och lyckades övertalade alla sina vänner och sin familj att prova och tycka till om hans olika resultat.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Madeleine Rapp

Läs mer

Porträtt - Dryck

Mikael Sundström

Läs mer

Porträtt - Dryck

Vinexpert med många strängar på sin lyra

Man träffar honom i många sammanhang, från vin-provande skribent till engagerad dryckeslärare för sommelierer. Han är en man som alltid varit nyfiken och för honom har det varit logiskt att hela tiden gå vidare och utbilda sig. Addera till. Han har t.o.m. pluggat fyra år i Bordeaux där han tog en licentiatexamen i vin, en tuff utbildning med massor av kvalificerad kunskap. Idag med familj och småbarn försöker han hinna med kurser på kvartsfart. Just nu läser han t ex e-bokdesign på Södertörns Högskola.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Att blanda champagne

Läs mer

Porträtt - Dryck

Gerard Higgins

Läs mer