sv en

Porträtt - Dryck

Att blanda champagne

Följ med Josephine Edelskog på en resa till champagnetillverkaren G.H. Mumm där hon får lära sig hur det går till att göra cuvéen till Mumm Blanc de Blancs de Cramant.

Didier provar stilla viner.jpg

Josephine edelskog:

"Sist jag var med och blandade cuvéer var hos Prins Alain på Pommery"

En tidig dag i januari, frosten är ett faktum. Jag står redo att träffa Didier Mariotti då jag fått äran att vara med och göra cuvéen till Mumm Blanc de Blancs de Cramant. Lite extra kul då jag älskar blanc de blancs och Mumm i regel består av mest blanc de noir. Givetvis är jag införstådd att det slutgiltiga beslutet av blandningarna har han själv. Men ändå, jag är stolt och hedrad för av någon anledning lyssnar han på vad jag säger och tycker när vi provar tillsammans.

Sist jag var med och blandade cuvéer var hos Prins Alain på Pommery, många år sedan, men ett kärt minne. Då hade jag ingen chans att hänga med i hans nosföring. Spänd på hur det kan gå nu… I tid anländer Didier, solbränd och med ett stort lass av energi, just hemkommen från Korsika.”- Looking good Joe, säger han och vi kindpussas”. Jag blir lite smickrad men känner innerst inne att jag likblek som jag faktiskt är och de veckor jag lidit av sömnbrist och jobbat dygnet runt, att det kanske mest är smicker. Men vad gör det, fake it until you make it.

Vi går in i deras provningsrum som är allt annat än glamour. Didier ursäktar sig och säger ja här sitter vi men vi har ett showroom/ provningsrum - men nej jag vill ha ”the real thing”. Vi kör i provningsrummet. Att prova embrio dvs. stilla vin från olika områden som så småningom blir underbar champagne är rätt svårt.

Först är det viktigt med syran men som jag kom ihåg sedan Pommery skulle man bara ta fasta på hög syra. Didier pratar mera om balans redan här! Man måste ta hänsyn till alla variabler. Vi sniffar, sörplar och analyserar och hittar ett antal variabler och bestämmer oss för basen som är två av de stilla vinerna. Sedan tar jag ut två utstickare som jag vill ha med vi jobbar med mätglas för att få fram de rätta proportioner och efter några timmars arbete är jag nöjd. Och förvånansvärt verkar även Didier vara det. Vi tackar för nu och ska sedan ses för middag.

Väl kommen till mitt rum snurrar upplevelserna. Jag har stor respekt för vinmakare och vet att det absolut svåraste är att göra flaggskeppet det vill säga det vin som ska symbolisera husstilen, i vår mun kallad standard champagnen -orättvist med tanke på allt arbete. Men det är inte just det vi har försökt skapa denna dag utan en outsider ett vin som är gjort på bara chardonnay, med ekfat från endast enskilda vingårdar från ett enda år och ändå sätter man inte ut årtalet!!! Detta missionerar jag nu för. Det skulle bland annat kunna förklara priset.

De påstår att man ska dricka denna underbara dryck som ung men jag kan avslöja att vi drack Mumm de Cramant anno 1955 under middagen och den var en av mina bättre upplevelser någonsin!

Vi hörs av någon vecka senare då han är på väg till Singapore. Joe, just blivit klar med cuvéen till Mumm Blanc de Blancs de Cramant, riktigt nära ”vår” cuvée. Han låter glad och imponerad och det bästa är att han vill att jag ska komma tillbaka i mars och vara med och göra rosén och årgångschampagnen…återkommer.

Och det ser jag fram emot.

Av Josephine Edelskog

Inspiration

Porträtt - Dryck

Pierre-Eric Bouvier

Läs mer

Porträtt - Dryck

Matsalsproffs på dryck och upplevelser

Läs mer

Porträtt - Dryck

Mikael Sundström

Vi kan alla bidra till en mer hållbar värld. Men det finns människor, över hela världen, som engagerar sig ännu mer och driver det hela framåt i snabb takt.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Att blanda champagne

Läs mer

Porträtt - Dryck

Vinexpert med många strängar på sin lyra

Läs mer

Porträtt - Dryck

Marina Misisca Absolut Graduate

Marina är Pernod Ricard Swedens nyaste resurs på Absolut och vi kommer att träffa henne framöver i olika delar av Sverige i flera spännande projekt.

Läs mer