sv en

Whisky

Whisky är en spritdryck gjord på spannmål och namnet kommer från gaeliskans uisce beatha som betyder livets vatten.

Whisky small (compressed).jpg

När man tillverkar whisky gör man en mäsk på spannmål och vatten. Mäsken omvandlas till en s.k. vört. Vörten jäser och förvandlar sockret till alkohol. Sista momentet innan lagring är destilleringen som sker i kopparpannor med olika form och höjd vilket också påverkar spritens karaktär.

Valet av spannmål och lagring påverkar både stilen och smaken. För att få kalla sin produkt whisky måste den ha lagrats i minst 3 år. En standard whisky lagras emellertid normalt minst 6 år och lyxigare sorter från 10 år och uppåt. 

Whisky har blivit omåttligt populärt genom historien och idag görs drycken i flera länder utanför Europa och även i Sverige. Men det är Skottland och Irland som anses som dryckens vagga.

I Skottland stavas det whisky, på Irland, i USA och Kanada whiskey, medan bourbon är amerikansk whiskey lagrad på nya amerikanska ekfat.  Whisky dricks ren, med is, eller en skvätt vatten. Whisky används även som drinkingrediens i många klassiska drinkar där den sätter stor karaktär på drinken.

Hitta din favoritwhisky!

Inspiration

Recept - Dryck

Jameson Ginger

Läs mer

Recept - Dryck

Ciderhouse

Four Roses produktion av Bourbon startade redan 1888 och blev snabbt den mest sålda Bourbon i USA. Under 1950-talet började Four Roses säljas i övriga världen. Four Roses Bourbon har en delikat, blommig doft med toner av choklad och vanilj. Prova denna spännande drink med varm cider och bourbon!

Läs mer

Recept - Dryck

Ballantine's Raspberry Collins

Läs mer

Recept - Dryck

Irish Coffee

Läs mer

Recept - Dryck

Ballantine's Daisy

Ballantine’s whisky kan spåras tillbaka till ända till 1827, då en lantbrukarson; George Ballantine startade en liten lanthandel i Edinburgh. Här började han saluföra ett litet utbud av whisky. 1865 överlämnade han rörelsen till sin äldsta son Archibald, medan han själv öppnade en större butik i Glasgow. I denna butik började han koncentrera sitt utbud till vin och sprit samt även catering i mindre skala, bland annat till det Brittiska Kungahuset. Med den här uppfriskande drinken får du uppleva den uppskattade whiskyn tillsammans med grenadin, lime- och citronjuice.

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger & Lime med en twist

Läs mer